25 декември 2019 г.


Троелс Панк Арбьол от Копенхагенския университет е автор на важно откритие, засягащо две области на науката – история и медицина. Арбьол е известен асиролог и проучва древните клинописни таблици, открити преди няколко десетилетия в руините на древния град Ашур, в северната част на съвременен Ирак.

Ученият детайлно изследва една от глинените таблици, датирана от VII век пр.н.е. Тя е изписана на акадски – семитски език, широко разпространен в Месопотамия. Експертът обръща внимание на странните драскотини под клинописния текст и установява, че това е изтрило се с времето изображение на демон. На рисунката е изобразено същество с рога, език като на змия или гущер и няколко опашки.

След проучването и на още няколко клинописни текста, Арбьол достига до извода, че е открил образа на демона, който, според вярванията на асирийците, е предизвиквал страшното заболяване „бену“, което днес наричаме епилепсия. Наименованието „бену“ се среща не само в асирийската, но и в култури, развили се на териториите в съседство с месопотамския регион.


Епилепсията е предизвиквала огромен страх у древните: пристъпите, в които болният припада, крещи неистово, губи съзнание и разсъдъка си, наистина са страховите гледка. Асирийците са приемали, че болестта се предизвиква от демонични сили, божества или черна магия. Всеки симптом е свързван с определено свръхестествено същество. Учените днес знаят, че древните асирийци са имали „медицински“ практики, чрез които да прогонват злите духове, като например демона Пазузу или злата богиня Ламашту.



Екзорсистките практики в древна Месопотамия са преподавани в училищата към храмове, които, вероятно, са били първите в света „медицински“ училища. За асирийците медицина и магия са били едно и също нещо.


Рисунки на демони и духове рядко се срещат на клинописни таблици, но често ги има по бронзови артефакти. Смята се, че инструменти, изработени от бронз, са използвани от асирийците като магически инструменти, способни да прогонват духове.

„За пръв път успяваме да свържем една от редките илюстрации на демони в древни медицински текстове с конкретно заболяване – епилепсията“, казва Троелс Панк Арбьол. По принцип, лечителите не са рисували фигурите на демоните, предизвикващи конкретна болест. Арбьол предполага, че според вярванията на асирийците, демонът Бену е действал от името на лунния бог Син, когато предизвиква епилиптичните пристъпи. Асирийците са били убедени, че съществува връзка между това заболяване и Луната. Тяхното убеждение е дало отражение и в много други култури, в които производни думи от названието на Луната са се превърнали в синоними на лудостта.



Асирийската цивилизация е една от най-важните древни цивилизации, процъфтявала между 2400 г. пр.н.е. до 605 г. пр.н.е. на територията на съвременен Ирак. Асирийците са автори на много значими открития във военното дело, изкуствата и архитектурата, и заедно с вавилонците са създали богата литература на акадски език.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...