26 декември 2019 г.


Митът е нагледен пример за недоразумение и неправилна интерпретация на факти.
Твърдението, че ползваме едва 1/10 от способностите на мозъка си, е свързано с името на американския философ и психолог Уилям Джеймс. В началото на ХХ век, около 1900 година, той провежда наблюдение върху способностите на Уилям Сийдс. Сийдс показва големи заложби – на осем годишна възраст вече владее няколко езика, основните раздели на математиката и няколко други науки.

Психологът цитира в записките си думите на талантливия младеж Сийдс, който смята, че обяснението за неговите способности се крие в това, че другите хора не използват възможностите на мозъка си напълно.

По-късно думите на детето неправилно са цитирани като изказани от самия Уилям Джеймс. Но без да се посочва никакъв процент на “неизползваните” мозъчни възможности.



“Десетте процента” се появяват по-късно, вероятно заради друг известен на специалистите факт. Научно установено е, че във всеки един момент от времето, в мозъка ни са активни около 10% от невроните. Това обаче не означава в никакъв случай, че използваме едва 1/10 от възможностите на мозъка си.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...