8 май 2019 г.


Масово погребение от времето на късния неолит, открито в южната част на Полша, е запазило останките на 15 мъже, жени и деца, убити с удар от брадва в главата. За трагедията, разиграла се на това място преди около 5000 години, разказва статия, публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences.

През 2011 година при археологически разкопки близо до село Кошице е открито древно масово погребение. Датировката му се отнася за периода между 2880-2776 г. пр.н.е. Свързано е с културата на сферичните амфори. Тази култура съществува в периода между 3200 до 2800 г. пр.н.е. и е разпространена на територията на Южна и Централна Европа. Представителите на културата са съжителствали с носителите на културата на шнуровата керамика, наричана още и култура на бойните брадви.

За взаимодействието между тези две къснонеолитни групи информацията е оскъдна, но някои изследователи предполагат, че след като културата на шнуровата керамика започва да се разпространяване из цяла Европа, конкуренцията за ресурси може да е прераснала в агресия и епизоди на насилие.  Масовото погребение в могилата край Кошице може да е доказателство за изхода от един такъв инцидент.


След детайлни анализи на скелетите, експертите установяват, че всички 15 погребани са убити с удар по главата. ДНК-анализи на материал, извлечен от костите и зъбите на жертвите показва, че осем от тях са от мъжки пол, а седем – от женски. Всички са били от едно семейство.


Членовете на рода са били с кафяви очи, тъмнокоси и със смугла кожа. Анализ на митохондриална ДНК разкрива наличието на шест различни майчини линии, което от своя страна означава, че жените са се присъединявали към рода „отвън“. В същото време, анализа на нерекомбиниращите области от Y-хромозомата показва, че всички мъже са носители на идентични Y-хромозоми, предавани от поколение в поколение.



Близките роднини са погребани редом един до друг: майките – с децата, братята – със сестрите. Очевидно е, че тези хора са погребани от някои, които добре са познавали роднинските връзки в семейството. По-възрастни мъже сред погребаните няма, което дава на учените правото да изкажат предположение, че точно те са погребали избитите си роднини. Единственият баща сред погребаните, е мъж, положен редом с жена му и сина му. Освен това, малко момче на възраст две – две и половина години, е погребано само – родителите му не са сред жертвите.

Погребението в находката край Кошице несъмнено свидетелства за проява на агресия и насилие. Но то също показва и наличието на развити семейни ценности. Внимателното подреждане на телата в могилата ясно демонстрира, че разширените понятия за семейна принадлежност и отношения са играели важна роля в живота на тези хора.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...