8 май 2019 г.


Американката Дана Аткинсън дълги години е живяла в Африка и е автор на три пътеводителя. Наскоро, когато за пореден път посещава Националния парк Крюгер в ЮАР, на един от участъците на трасетата за туристи, се натъква на няколко спрели автомобила. Посетителите правят снимки на почиваща си група лъвици. Дана също спира недалеч от тях.

Минутите текат, а в пейзажа нищо не се променя: лъвиците си почиват, а след като приключват със снимките, тръгват си и автомобилите с туристите. Дана остава, защото опитът ѝ подсказва, че все пак нещо предстои да се случи. Докато шест от лъвиците продължават с дрямката си, една будува – стои и внимателно наблюдава какво се случва наоколо. Това ѝ позволява да забележи брадавичесто прасе (Phacochoerus africanus), което се намира недалеч от мястото, където хищниците си почиват.



По сигнал на „стражата“ една след друга лъвиците се разбуждат и се впускат в преследване на 70-килограмовата плячка. След като разбира, че животът му е в опасност, брадавичестото прасе от спокоен тръс преминава в стремително бягство. Дана Аткинсън очевидно взема страната на преследваната животинка, защото е коментирала заснетите кадри с краткото „Бягай! Бягай!“. В крайна сметка брадавичестото прасе успява да избяга на преследващите го лъвици, които се налага да си търсят друга жертва.



В цялата случка има малко чудо, защото лъвовете могат да развият скорост до 80 км/ч, докато брадавичестото прасе е далеч по-бавно; природата му е дала възможност да бяга със скорост до около 48 км/ч. Най-вероятно, току-що разбудилите се лъвици все още не са били „във върхова“ форма и затова не са вложили всичките си сили в гонитбата.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...