8 май 2019 г.


Малък фрагмент от Стоунхендж се завръща 60 години, след като е иззет по време на разкопкии. През последните няколко години каменният къс се е намирал в САЩ. Робърт Филипс, 89-годишен англичанин, участвал в разкопките, сега връща късчето камък, което е пазил през последните шест десетилетия, съобщава ВВС.

През 1958 година археолози предприемат реставрация на каменни монолити, част от кромлеха – два вертикални и един хоризонтален. По време на работата са открити пукнатини във вертикалните блокове. За да ги укрепят, специалистите пробиват отвори, в които са поставени метални прътове. Местата после са замаскирани с малки фрагменти сарсенови камъни (пясъчник), открити по време на разкопките.


При пробиването, работниците извличат от камъка три еднометрови фрагмента, един от които си взема Филипс. По това време той работи за компанията Van Moppes. Тя се занимава с обработка на диаманти и помага в укрепването на гигантските блокове в древния кромлех.


Досега местонахождението на този фрагмент беше неизвестно.
В продължение на 60 години Филипс, който е пенсионер и живее във Флорида, САЩ, пази при себе си това парченце от Стоунхендж. В началото го съхранява в офиса си в Бейзингстън (град в североизточната част на графство Хампшър) в пластмасова тръба. После, когато се премества да живее в САЩ, го окача на стената в дома си.

Синовете на Робърт Филипс и каменния фрагмент, пазен от баща им. Снимки: ВВС
Държавната комисия по историческите сгради и паметници English Heritage, която се занимава с управлението на археологическия обект Стоунхендж, се надява, че каменния образец ще помогне да се установи произхода на монолитите, използвани в строежа на загадъчното съоръжение.
Предстои археолози да анализират химическия състав на образеца от каменния блок.



Всъщност, каменния фрагмент е върнат още през месец май миналата година, но от English Heritage обясняват, че досега не са съобщили официално за находката, защото се е налагало първо да се изясни нейният произход и контекста ѝ.
Къде се намират другите два каменни пръта, извлечени по време на рестврационните дейности преди шест десетилетия, си остава загадка. От English Heritage призовават всеки, който може да разполага с информация за местонахождението им, да се свържат с компетентните лица.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...