7 май 2019 г.


Преди 29 години, на 24 април 1990 година, в орбита е изведен космическия телескоп „Хъбъл“. За времето, през което това технологично чудо не спира да се труди, са натрупани колосални масиви от данни за поведението на космически обекти, историята на формирането на галактики и много други процеси, които се случват в безкрая на Вселената. Огромна част от грандиозните изображения от космоса, които през тези почти три десетилетия сме видели, са направени точно с помощта на „Хъбъл“.


В ново изображение, подготвено от специалисти, работещи с космическия телескоп, са показани около 265 000 галактики, регистрирани от обсерваторията в хода на 31-та ѝ кампания за провеждане на наблюдения.



Наблюденията на избрания участък от Вселената продължават (съвкупно) 250 дни. Водени са в инфрачервения, ултравиолетовия и оптичния диапазон на електромагнитния спектър. Сред регистрираните от телескопа галактики са попаднали онези, които са се зародили в колосален времеви интервал – между 13,3 милиарда години и 500 милиона години след Големия взрив.



За създаването на композитното изображение, събрало в себе си над 256 000 галактики,  специалистите са обработили и обединили над 7500 отделни кадъра.



Очаква се „Хъбъл“ да работи на орбита до пролетта-лятото на 2021 година. След това мисията му трябва да продължи новият супертелескоп „Джеймс Уеб“, който в момента се намира на последните етапи от разработката му.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...