7 май 2019 г.

Математикът Дейвид Уолпърт от Института по математика в Санта Фе, САЩ, извежда математически формално доказателство, което отхвърля идеята за съществуването на „Всезнаещо същество“. За разработката си той съобщава в статия за Phys.org.

Ученият използва понятието Inference Devices („машина за изводи“) — устройство, което е способно да получава информация за Вселената посредством наблюдения над текущите процеси, да съхранява в паметта си тази информация и правилно да предвижда изхода от процесите. Такова устройство може да бъде както свръхестествено същество (т.е. Бог), така и учен, разполагащ със суперкомпютър с неограничени възможности.

Съгласно формалната логика, машината би могла да отговори на въпроса за състоянието на Вселената в конкретен момент от времето, но и самият въпрос, и начинът, по който ще бъде получен отговорът, зависят от състоянието на самата Вселена. Казано с други думи, законите във Вселената налагат ограничения на онова, което устройството може да знае. Същото се отнася и до способностите му да предвижда бъдещите състояния. По думите на Уолпърт, това може да се разглежда като разширен аналог на твърдението, че всяко предвиждане на бъдещето не отчита влиянието на самото предвиждане на бъдещето.



Математикът доказва, че в една и съща Вселена не могат да съществуват две „машини за изводи“, които да притежават свободна воля и да са всезнаещи. Например, да предположим, че двама учени - Боб и Алиса — притежават неограничени изчислителни способности. „Свободната воля“ в този случай се определя като способността на Боб да си зададе въпрос, който не ограничава възможните въпроси, които може да си зададе Алиса, и обратното. Тогава обаче, възниква парадоксална ситуация, при която Боб не може да предвиди какво ще мисли Алиса, ако тя се опита да предскаже, за какво не си мисли Боб. Уолпърт шеговито нарича своето твърдение „доказателство на монотеизма“.


Той обаче доказва, че една и съща „машина за изводи“ в различни моменти от времето може да бъде разглеждана като две различни „машини за изводи“, съществуващи в една и съща Вселена. Съгласно „доказателството на монотеизма“, това е невъзможно, затова и всезнаещо същество със свободна воля може да съществува само в определен момент от времето.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...