6 май 2019 г.


За разлика от района на Вади Муса в древния град Петра, който е територия на модерния бизнес, другият район – Бейда – все още е непокътнат и археологическото наследство е достъпно за проучвания, смята италиански археолог. „Районът Бейда е идеално място за провеждане на археологически проучвания в региона на Петра. Потенциалът му да ни предостави информация за моделите на населените места в историята на целия регион на Петра, все още е неизползван“, казва Микаела Синибалди по време на лекция, озаглавена „Проект Ислямска Бейда“, която наскоро изнася в Американския център за изследвания на Ориента.

Проектът е създаден през 2014 година. Ръководител е Синибалди, а до момента в рамките на проекта екипът ѝ е разкрил една жилищна сграда и две джамии. Археологът обяснява, че джамиите са първите, откривани досега в Петра и свързани с голямо селище. „Те [джамиите] побират около 50 поклонници и са построени с използването на сходни методи. При строежът им повторно са употребявани голямо количество набатейски материали. Стените на структурите са криволичещи, за свързващ материал е използвана кал и като цяло липсва специфичен стил на сградите“, казва Синибалди.


Освен това, в двете джамии  са различни посоките на арките, както и пропорциите в планировката им, добавя Синибалди, като уточнява, че едната от джамиите е била измазана с бяла и червена мазилка. „Анализите на стените… ни дадоха възможността да разкрием подробно всяка от фазите на градежа им и методи, използвани в строежа на джамията“, подчертава археологът.

Не са открити монети, надписи или други материали с достоверна датировка. Затова са необходими допълнителни проучвания, преди да се даде тълкувание на хронологичния контекст на джамиите. Останките от керамика са много оскъдни, а стилът на градеж е поразително сходен с този, който и днес се използва в някои селища в южната част на Йордания.



Все пак, в руините на някои от жилищата в селището са открити материали, които могат достоверно да бъдат датирани. Синибалди смята, че „това също допринася към все по-големия брой доказателства, че трябва да отнесем [селището] към мамелюкския период на Петра, и по-специално – XIII-XIV век“.


Синибалди подчертава и връзката на проекта с местните общности: „Разбирането на контекста на местната скорощна и съвременна материална култура е важен подход в изследователския аспект на този проект. Това се обуславя от продължителната неизменност на местната материална култура. Така можем да черпим информация от местната общност“.

„В рамките на проекта „Ислямска Бейда“ влиза и програма за обучение за археологически дейности, която е предназначена за йордански студенти и международни стажанти. В надеждите ми за бъдещето на проекта са намеренията да се осигурят средства за опазването на джамиите, за да бъдат направени достъпни за посещения от широката публика. Проектът ще се развива върху идеята за устойчив туризъм и пълно зачитане както на богатата археология, така и на природните дадености на обекта“, казва в заключение Микаела Синибалди.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...