5 май 2019 г.


Преди 5000 години са погребали този мъж с лък в лявата ръка и оръжие от нефрит в дясната. Каква власт, сила и богатства е притежавал, за да го изпратят в отвъдното освен с оръжията му и с положените в краката му и 18 части от долни челюсти на прасета?

Идентичността на мъжа, погребан в гробница, открита наскоро от археолози в руините на Хуаншан в китайския град Нанянг, провинция Хънан, става обект на дискусии в научните среди.


„Подобното на томахавка оръжие, изработено от нефрит, е символ на властта“, обяснява Ма Джункай, ръководител на археологическия екип и изследовател от Института за културно наследство и археология на провинция Хънан. „Едновременно с това, други находки, в това число и дървен ковчег, погребални дарове от типа на нефритови огърлици, каменни и керамични съдове, както и големия брой долни челюсти от прасета – всичко сочи, че погребаният приживе е притежавал власт, могъщество и големи богатства“.

Ма Джункай добавя, че находката е на най-високопоставена личност, представител на културата Цюйдзялин, откривана в югозападната част на провинция Хънан и дори в района на средното течение на река Ханджан. Цюйдзялин е култура, част от Луншанската. Появява се през късния неолит, а разпространението ѝ е съсредоточено около средното течение на река Яндзъ и притоците ѝ.


Археолозите са открили още и руини на две големи сгради – всяка с площ от над 120 квадратни метра – в близост до гробницата на предполагаемия военен лидер. Находките датират от времето на късно неолитната култура Яншао. Предполага се, че това са останките от древни работилници за обработка на нефрит. В тях освен изцяло завършени изделия са приготвяни и полу-завършени нефритови заготовки, както и инструменти за обработка на ценния минерал. Образци от последните са открити от археолозите по време на разкопките.


„Руините на тези сгради са много значими, като информация за жилищните структури и строителните техники, използвани от представителите на културата Яншао“, обяснява професор Лиан Фънши от Университета в Шандун.



Руините на Хуаншан са открити през 1959 година. Археологическия обект се простира на площ над 200 000 квадратни метра. Смята се за важна находка, от която се черпи информация за културния обмен по време на неолита между общностите, населявали северната и южната част на централната китайска равнина.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...