16 ноември 2017 г.


Град Си-ан, древната столица на китайската провинция Шънси, може да се окаже с 2500 години по-древен, отколкото се предполага към момента. Повод за тези заключения дават нови находки в погребения, открити близо до руините на града, разположен в централната част на равнината Гуанджонг в Централен Китай.

Древния некропол се отнася към периода Миаодигуо. Открит е на североизток от руините на Янгуанджай, които са от късно неолитната култура Яншао (култура, зародила се по поречието на Жълтата река около 5000 - 3000 г. пр.н.е.). Новооткритият обект е с площ от около 90 000 кв. метра и според съобщение на China News Service на това място има около 2000 погребения.


Водещият разкопките археолог Ян Липин, отбелязва, че мащабите на некропола са безпрецедентни, а човешките останки са полагани много нагъсто. До момента, подчертава Ян Липин, са разкрити и обследвани само 300 от погребенията.


Откриването на некропола, заедно с предишните находки, като гигантски укрепителен вал от периода Миаодигуо, керамични фрагменти, западната порта и резервоари за съхраняване на вода, сочат, че градът исторически е построен много по-назад във времето, отколкото се приема досега.


След провеждането на детайлни анализи, ако се потвърдят допусканията на археолозите, може да се окаже, че историята на Си-ан се простира назад във времето отпреди 5500 години – от периода Миаодигуо.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...