4 май 2019 г.


За пръв път европейски екип, в който участват учени от Университета в Гьотинген, е открил останките от нова звезда в галактически звезден куп. Класическата нова звезда представлява експлозията на водорода от обвивката на звездата, което я прави изключително ярка. Останките от този катаклизъм формират ярка мъглявина. В конкретния случай, мъглявината се намира близо до центъра на кълбовидния звезден куп Messier 22 (M 22) и наскоро е наблюдавана с помощта на съвременните инструменти, с които разполагат астрономите. Резултатите от изследването предстои да бъдат публикувани в списание Astronomy & Astrophysics.


„Местоположението и яркостта на останките съответстват на избухване на нова звезда през 48 година от новата ера, което е записано в  таблици с наблюдения на китайски астрономи“, обяснява водещият автор в изследването Фабиан Гьотингс от Института по астрофизика към университета в Гьотинген. Изследването е част от докторантурата на Гьотингс, който е част от екип, ръководен от професор Драйзлер. „Китайските астрономи са наблюдавали избухването на новата на това място. А чрез съвременните измервания можем да потвърдим едно от най-старите наблюдения на събитие извън Слънчевата система“.


Кълбовидните звездни купове са сферични групи от няколко стотин хиляди много стари звезди, които заедно обикалят около родната им галактика. Известни са 150 кълбовидни звездни купове, които обикалят около нашия Млечен път. М 22 е един от тези купове; той се намира в съзвездието Стрелец по посока центъра на галактиката ни.



С помощта на инструмента MUSE, който е монтиран на Very Large Telescope на Европейската космическа агенция в Чили, са проведени наблюдения на 20-тина кълбовидни звездни купове, сред които и М 22. MUSE е специална разработка на Института по астрофизика и освен изображенията, които заснема, едновременно разделя звездната светлина по цвят и определя яркостта на звездите, като функция на цвета. Това го прави особено подходящ за откриване на мъглявини, които сияят в определен цвят – най-често в червената гама.

Новооткритите останки на нова звезда са образували светеща в червено мъглявина от водород и други газове. Диаметърът на мъглявината е около 8000 пъти по-голям от разстоянието между Земята и Слънцето. Въпреки размера си, масата на мъглявината е относително малка, тъй като газът е разпръснат по време на експлозията; оценява се на около 30 пъти по-голяма от тази на Земята.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...