9 май 2019 г.


В графство Есекс във Великобритания е открито кралско погребение, което мнозина учени вече определят като „британския еквивалент на гробницата на Тутанкамон“. Погребението е открито случайно още през 2003 година. На него се натъкват от работници, които подготвят терен за нова улица между пъб и суперкмаркет в района Притлевъл, включен в градската територия на Саутенд-он-Си.

Когато на място са повикани археолози от Лондонския музей по археология (MOLA), те се оказват извънредно учудени от целостта, в която се е запазила откритата погребална камера; тя е с площ от 4 квадратни метра и е дълбока около метър и половина. В нея са открити 40 много редки артефакта. От човешките останки обаче, са намерени само следи от зъбен емайл, който според експертите, е принадлежл на англосаксонски принц от VI век.

Учените определят находката като най-старото християнско погребение на англосаксонски кралски потомък.

Мястото, където е открита гробницата. След изваждане на артефактите е възстановено в първоначалния си вид
Сред онези артефакти, които учените определят като уникални, е древен музикален инструмент и също толкова стара дървена кутия, за която експертите твърдят, че е единственият образец на художествена декорация, изпълнена върху дърво, отнасяща се към англосаксонския период на Острова. Открити са също златни монети, позлатено гърло на дървен съд за пиене, декоративни стъклени чаши и кана, за които се предполага, че са донесени от Сирия.

Археолозите подчертават, че всички вещи са положени в погребението по време на внимателно проведен погребален ритуал. Това свидетелства, че починалият е от ранга на кралските особи. Местните жители в Притлевъл неофициално започват да наричат погребания „принцът от Притлевъл“ или „краля на дрънкулките“, заради големия брой скъпоценности, открити в гроба.



Първоначалните предположения са, че гробницата вероятно е градена около 604 – 616 година и е за саксонския крал на Есекс - Саберт. Радиовъглеродното датиране и други анализи обаче показват, че времето, когато е изградена, се намира в периода 575 – 605 година, тоест, най-малко 11 години преди смъртта на крал Саберт.

Декоративно позлатени гърла на съдове за пиене. Снимки: MOLA
15 години по-късно, след дълги и задълбочени анализи, археолозите твърдят, че по-вероятно е това да е гробницата на брата на крал Саберт – Сакс.
Сред находките в погребението има кръстове от златни листове, открити вътре в ковчега. Експертите смятат, че са били поставени върху очите на починалия. С това е трябвало да се отхвърли всякакво съмнение, че починалият принадлежи към християнската вяра.
В същото време, обаче, някои други детайли – могилният хълм, предметите, поставени в погребението, както и самата погребална камера – говорят за доминиращите по това време дохристянски обичаи и вярвания.

Откритата златна тока за колан, която най-вероятно е изработена специално за погребението на починалия, свидетелства за високия му социален статут. Нехарактерно големия ковчег, изработен от ясеново дърво и с оцветен капак, трябва да е тежал около 160 килограма. В него освен тленните останки на починалия е трябвало да се поберат и различни негови лични вещи.

В погребението са открити останките от странен, древен струнен инструмент
Размерът на ковчега, както и разположението на артефактите вътре в него, подсказват, че починалият е млад мъж с ръст около 173 см.

В гробницата е намерен и сгъваем железен стол, на какъвто е сядал обикновено местния владетел, когато е раздавал дарове и награди на близките си съратници и воини. Още един предмет подсказва, че починалият е с кралски ранг: изящно изкован меч с рогова дръжка, украсена с обръчи от сребърна и златна жица, а върху острието на оръжието по химически път е създадена художествена декорация.



Директорът на отдела за изследвания в Музея по археология Софи Джаксън казва, че никой не е очаквал, че малко обещаващия преди години археологически обект, ще се окаже по значимост сходен с откриването на гробницата на Тутанкамон.

„Обектът се намира между железопътна линия и асфалтов път, направо в канавката. На такова място не очакваш да откриеш нещо толкова значимо“, цитира думите ѝ ВВС. Тя допълва, че гробницата хвърля светлина към много интересен период, когато християнството започва да прониква на британските острови. „Това е време на преход – в езически погребения, в които са полагали починалия с цялото му имущество, но вече са добавяли и [християнски] кръстове“.

Златни монети от погребението
Софи Джаксън приема тезата, че погребението е на принц Сакс, брат на крал Саберт. „Води се дискусия за това, дали когато е починал вече е бил типичен зрял саксонски воин или все още е бил юноша? Може би е починал, преди да се изяви като воин?“, обяснява археологът.

В изследването на гробницата участват над 40 експерти от различни дисциплинарни области.

Някои фрагменти от погребението са толкова силно повлияни от времето и средата, че от тях са останали само отпечатъци в почвата. Тези артефакти са реконструирани с помощта на компютърна томография и микроскопски анализи на образци от почвата.



Част от оцелелите предмети ще бъдат изложени в градския музей в Саутенд-он-Си и ще могат да бъдат разгледани още в края на тази седмица. Музеят в Саутенд, заедно с Музея по археология са създали специален сайт, където ще бъде изложена цялата информация за разкопките и може да се разгледа интерактивна възстановка на гробницата.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...