10 май 2019 г.

Счупената каменна дъска за игра на латрункули Снимки: Newcastle Chronicle
Какво може да е по-забавно и отморяващо за един легионер, чиито дни преминават в постоянни смени на стража по Адриановия вал, от една игра на латрункули (Ludus latrunculorum)?.  Играта, която съчетава в себе си стратегическо мислене и военна тактика е популярна във времената на Римската империя. В прочутия археологически обект и някогашен римски форт Виндоланда в Нортъмбърланд е открита каменна дъска за игра на латрункули.

Находката е датирана от III век. На нея се натъква доброволецът-археолог Фил Хардинг по време на разкопки на новооткрита жилищна сграда, намирала се непосредствено до обществената баня в античния римски кастел, изграден на северната граница на владенията на Рим в Британия. Откритата дъска е част от пода на сградата, която в момента разкопават археолози, подпомагани от доброволци. Предполага се, че първоначално каменната дъска е използвана за игра в баните, а след това, когато по някаква причина е била счупена, каменният блок е използван повторно като настилка в пода на къща.

Говорителят на администрацията на археологическия обект Виндоланда пише, че „почти е възможно да си представим, как римски легионер, който докато си почива в баните губи партията латрункули и в яда си блъсва каменната дъска, която се чупи“.

През годините, в които се извършват разкопки във Виндоланда, са открити общо пет игрални дъски за латрункули. Всички артефакти са датирани от III и IV век. Латрункулите е игра за двама. Играе се на дъска – правоъгълна, по-рядко квадратна, разчертана на квадрати. Двамата играчи разполагат с равен брой за всеки пулове, които се различават по цвят. Играчите могат да местят пуловете по дъската, като целта им е да „пленят“, т.е. да лишат от възможност да се движат противниковите пулове. Обграден противников пул се сваля от дъската и се смята за „унищожен“. Победата е за онзи, който пръв "обере" всички пулове на противника.



Предполага се, че от тази игра се развива по-късно играта на шашки.
При разкопки по-рано във Виндоланда са откривани пулове за латрункули, изработени от парчета керамика, стъкло или просто разноцветни камъчета.

Освен дъската за латрункули, друга интересна находка от последната година на разкопки в римския форт става обект на догадки, свързани с предназначението ѝ. Артефактите вече са изложени в музейната сбирка на Музея към археологическия обект. Става въпрос за четири хипосандала ("конски сандал"), открити в комплект два по два. Били са изхвърлени в канавка за боклук, за която експертите са определили времевия период между 140 и 180 г. Хипотезите за предназначението на т.нар. хипосандали са няколко.

Четирите хипосандала
Най-често се изказва предположението, че железните артефакти са своего рода временни конски „подкови“. Не са ковани към конското копито, каквато е практиката, а са обувани и завързвани с връзки към крака на коня. Предимството на хипосандалите е, че всеки, който притежава кон е можел да ги прогони по нуждите на животното, без да притежава някакви специализирани умения в ковашкия занаят. Били са удобни за „обуване“, а също и лесно е можело да се заменят; вероятно са били особено полезни при дълги походи или за конниците, пренасящи съобщения. Някои изследователи смятат, че хипосандалите не са конски подкови, а са използвани само при по-бавни животни, като волове, мулета и магарета.

Другата версия за предназначението на хипосандалите е, че са играели ролята на „пранги“: поставени на предните или задните крака на коня и свързани с къса верига помежду си, са позволявали животното да прави само малки крачки. Може така да са спъвани коне, пуснати да пасат.



Още едно предположение – използвани са с медицински цели: своеобразните конски обувки може би са намазвани с мехлем и така са закрепяни, за да се лекуват наранявания на долната, мека част на копитото. Съществува и вероятността да са обувани на конете, когато се очаква воденето на офанзивни действия, като целта е да се предпазят копитата от наранявания от остри предмети, използвани при отбранителни действия. В крайна сметка, може хипосандалите да са давали на коня по-добро сцепление върху разкалян или заледен терен.

Фондацията, която се грижи за опазването и проучването на Виндоланда, в момента набира средства, които ще бъдат вложени в изграждане на нов център за посетители на античния форт. Необходимата сума за строежа е около 100 000 лири и от фондацията очакват да я съберат от дарения, и през октомври месец 2019 година да започнат с работите по новата сграда.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...