13 май 2019 г.


Изследователи от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH) по време на разкопки в древния град Зултепек са открили останките на испанци, които след като са попаднали в плен на съюзници на ацтеките, ритуално са били принесени в жертва на боговете. Масовото погребение е открито край днешното селце Текуак, което се намира на мястото, където някога се е издигал град Зултепек. Жителите му са били съюзници с ацтеките по време на войната срещу испанските конкистадори.

Находката дава възможност да се потвърди една наистина ужасяваща тайна. Археолозите са установили, че телата на избитите испанци са били разчленени по време на религиозните церемонии. Важно е да се отбележи, че жителите на Зултепек не са проявили милост нито към жените, нито към децата. Разкопките разкриват, че главите на убитите испански пленници, са били отрязани, а след това са набити на колове. Анализи на костните останки пък показват, че някои от жените са били бременни.

В едно от жертвените погребения е открито разполовено женско тяло и останките на дете, което е било на 3-4 години, когато е убито. Учените изказват предположението, че костните останки са на хора от испански конвой, попаднал в плен на местните индианци през 1520 година. Според исторически свидетелства, във въпросния конвой се движели 15 мъже, 50 жени и 10 деца, 45 испански пехотинци и около 350 индианци, присъединили се към конкистадорите. Всички те, вероятно, са били принесени в жертва на божествата на местните жители, но не наведнъж, а на групи, в продължение на няколко месеца.

Експертите подчертават, че разчленяването на телата на жертвите не бива да се интерпретира като акт на отмъщение. Най-вероятно е жителите на Зултепек да са се придържали към класическите ацтекски митове за сътворението на света, които са пресъздавали чрез ритуалните жертвоприношения.
Например, един от мъжете испанци е разчленен и изгорен. Това напомня на мита за местното божество, известно като „Ел Квинто Сол“ (Петото Слънце), пише Асошейтед Прес.



Учените добавят още, че конвоят, попаднал в плен на съюзниците на ацтеките, е съставен от хора, пристигнали от Куба. Това е втората експедиция, след като Ернан Кортес пристига в тези земи една година по-рано – през 1519 година. Конвоят носи припаси и снаряжение и крайната цел на пътуването му е столицата на ацтеките - Теночтитлан.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...