11 октомври 2018 г.


Преди повече от 5000 години номадски групи пастири, чергаруващи из степите на Източна Европа, поемат на запад, за да завладеят останалата част от континента. Съвременната наука нарича тези номади „носители на Ямната култура“. Те донасят със себе си една нова технология – талигите с колела, които им позволяват по-бързо придвижване, тоест, бързо да завладяват нови територии. Преди повече от 4500 години потомците на тези номади достигат до Иберийския полуостров и унищожават местните хора. Заключението е на международен екип учени, автори на ново изследване по темата.

„В сблъсъкът между двете популации няма никаква нотка приятелски настроения; всъщност, пристигналите потомци на номадите изцяло са изтласкали местните хора“, обяснява Дейвид Райх, професор по генетика в Харвардския университет, който е автор на публикацията за резултатите от изследването в New Scientist. Пристигането на вражеските нашественици в териториите на днешна Испания и Португалия е оказало „бързо и генерализирано въздействие на генетичния фонд“, заявява испанският учен Иниго Оладе. Според него, през бронзовата епоха последващите популации са „наследили 40% от генетичната информация и 100% от Y-хромозомите от имигрантите“. 

Като се има предвид, че децата наследяват по бащина линия Y-хромозомата, „това означава, че мъжете от нашествениците са имали отново и отново преференциален достъп до местните жени“, пояснява Райх.



Изследването анализира ДНК от останките на 153 души, открити на Иберийския полуостров. Засега, преди да е публикувана пълната научна статия, нито Райх, нито Оладе предлагат допълнителни подробности по заключенията си. В изследването участва също и генетикът Карл Лалуеза-Фокс от Института по еволюционна биология в Барселона.

Преди три години, друг научен екип, воден от Райх излезе с тезата, че индоевропейските езици – езиковата група, към която принадлежат повечето европейски езици, са се развили и разпространили чрез носителите на Ямната култура и техните потомци. Древните скотовъди са погребвали своите мъртви в големи ями и затова археолозите наричат културата им ямна.

И други изследвания в последно време клонят към същата хипотеза. Преди време екип испански учени достигнаха до заключението, че Иберийският полуостров е бил колонизиран с първата неолитна миграционна вълна преди 9-8000 години, но по-късно, преди около 4500 години, наново е залят от мигрантски поток, с който на полуострова се настанява съвсем различна от по-ранната култура.

В слоевете, датиращи отпреди 4500 години, археолозите са открили бойни брадви и четириколесни каруци. „От този момент насетне, почти всяко погребение на мъж, което сме открили е пълно с оръжия, украшения и други предмети, демонстриращи богатството приживе на погребания. Археологията разкрива ярки доказателства и признаци на йерархично устроено общество, което е коренно различно от стария егалитаризъм от неолитния период“, пишат учените.



Изводите на екипа на Райх се потвърждават и от изследване, публикувано през миналата година от британски генетици. Разработката им показва, че „на територията на Иберийския полуостров се наблюдава „прекъсване“ на Y-хромозомата по време на бронзовата епоха“. Изследването на британския екип е на база 14 ДНК-анализа на останки, открити на археологически обекти в Португалия.

Учените достигат до заключението, че като причина за „заместването на Y-хромозомата“ може да се предполага, че пристигналите от степите популации са притежавали по-добри технологии, оръжия и опитомени коне, които са им дали предимство във воденето на военни операции.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...