11 октомври 2018 г.


С помощта на космическата обсерватория на Европейската космическа агенция XMM-Newton, астрономи са заснели рентгеновото лъчене (в лилаво на изображението), емитирано от горещите газове в галактическия клъстер XLSSC006.

Клъстерът е събрал в себе си няколко стотици галактики, огромни количества дифузен, излъчващ рентгенови емисии газ и още по-огромни количества тъмна материя, която е с обща маса, еквивалентна на 500 трилиона пъти масата на Слънцето. Поради дистанцията, на която се намира галактическия клъстер, в момента го виждаме такъв, какъвто е бил по времето, когато Вселената е била на около девет милиарда години.

Галактиките, принадлежащи към клъстера, са съсредоточени в централната част, където се открояват два доминиращи обекта. Тъй като галактичните клъстери обикновено имат само по една централна галактика, това показва, че най-вероятно в  XLSSC006 протича процес на сливане.

Изображението представя рентгеновото лъчене в комбинация с композитните снимки в трите основни цвята от видимия спектър, както и в инфрачервения диапазон. Оптичните и инфрачервените кадри са заснети от френско-канадски телескоп, базиран на Хаваи. На изображението се виждат множество галактики, част от които не принадлежат на клъстера; някои са по-близо до нас – например, спиралната галактика в горния десен ъгъл, а други са по-далеч от клъстера.



В изображението са попаднали и няколко звезди от „предния план“ – те принадлежат на нашия Млечен път и ги издава характерният дифракционен блик (масов артефакт в астрономическите изображения). А малките пурпурни точици, разпръснати в близост до рамката на изображението, са точкови източници на рентгенови емисии, мнозинството от които се намират извън Млечния път.

Рентгеновите данни са събрани в рамките на проекта XXL Survey – най-голямата до момента програма за наблюдения с помощта на XMM-Newton и няколко други наземни и космически обсерватории. В последните бази на проекта се съдържат данни за 365 галактични клъстера, които правят възможно да се проследи мащабното им разпространение в космическата история. Наблюденията помагат на астрономите да детайлизират разбиранията ни за структурата и еволюцията на Вселената, а ще бъдат и основата, върху която ще се развият бъдещите мисии на Европейската космическа агенция, наречени Евклид и Атина.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...