15 април 2019 г.


Експерти по генетика са проучили произхода на неолитните жители на Британия, които са започнали да се занимават със земеделие. В статия за Nature Ecology&Evolution екипът е публикувал резултатите от изследването си, от което се оказва, че тези неолитни „фермери“ са потомци на земеделци, пристигнали в Европа от бреговете на Егейско море, а после по крайбрежието на Средиземно море са достигнали първо до Иберийския полуостров, а после и до Британските острови.

Преходът от номадския начин на живот на ловците-събирачи към уседналия живот на изхранващи се със земеделие хора е един от най-значимите процеси в развитието на човешката цивилизация. Затова учените му отделят толкова голямо внимание. Съвременните хипотези предполагат, че в Европа земеделието и отглеждането на домашни животни се появява заедно със земеделците от крайбрежието на Егейско море (Егейски неолитни земеделци). От там те се разсейват по останалите територии на континента по два основни маршрута: по крайбрежието на Средиземно море и през централната част в Северна Европа. По пътя си земеделците са се смесвали с местните общности – мезолитни ловци-събирачи.


И ако с континенталната част на Европа ситуацията до известна степен е добре осветена, онова, което се е случило с Британските острови нещата и досега не са съвсем изяснени. На Острова земеделието се появява около хиляда години по-късно, отколкото в съседните територии на континента. За ловците-събирачи, обитавали Британия през мезолита липсват генетични данни. Преди около шест хиляди години там рязко се променя материалната култура – с това са съгласни всички археолози, но все още не е постигнат консенсус дали тази промяна се е случила вследствие миграционни процеси или заимстване на нови технологии.



Екип британски и американски експерти по генетика, ръководени от Дейвид Рейх от Харвардския медицински колеж, Марк Томас от Университетския колеж в Лондон и Ян Бърнс от Музея по естествена история в Лондон, са се заели да хвърлят светлина по този въпрос. За целта са секвенирали и анализирали генома на шестима мезолитни ловци-събирачи, които са живели на Острова преди 10 750 – 5 800 години, и 16 неолитни земеделци, чиито останки са датирани от периода между 5 900 – 4 300 години. Освен това, учените са анализирали известните вече геноми на 51 неолитни жители на Острова, 67 техни съвременници от континенталната част на Европа, както и геномите на 300 човека от 142 популации, които са събрани в рамките на проекта The Simons Genome Diversity Project.


Оказва се, че преди около шест хиляди години на Британските острови една популация е сменена от друга. Хората, живели преди това време, генетично са подобни на мезолитните ловци-събирачи от Скандинавия и Западна Европа (техните останки са открити във Франция, Испания и Люксембург). Хората от Острова, живели след тази граница преди 6 000 години са генетично подобни с неолитните жители на Централна Европа и Иберийския полуостров. Освен това, при тях има 74% генетично сходство с Егейските неолитни земеделци.


За да изяснят, откъде в генома на неолитните „островитяни“ се е появило егейското „наследство“, и как изобщо на Острова са се появили неолитните заселници, авторите на изследването са анализирали сходното в геномите на островитяните и жителите на Централна Европа и Иберийския полуостров, живели в епохата на ранния неолит. Оказва се, че древните британски земеделци на генетично ниво са по-близки до жителите на Иберия. Това, според учените, показва, че преселилите се на Британските острови земеделци са се придвижили по крайбрежието на Средиземно море.



Изследователите са направили и оценка, кога „пришълците“ от континента са се смесили с мезолитните ловци-събирачи от Британските острови. Вероятно това се е случило в периода преди 5 980 – 5 720 години. За да се разпространят по цялата територия на Британия, включително и на съседни острови Оркни, на пристигналите от континента земеделци са им били необходими между 59 и 386 години, пишат изследователите.


Преди малко повече от година същият екип от учени достигна до заключения, какво се е случило по-късно с тези неолитни земеделци. Преди около 4 500 - 4 400 години те са били изтласкани от дошли от континента представители на културата на камбановидните чаши. От тях островните жители са получили като „подарък“ по-светлия цвят на кожата.




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...