15 април 2019 г.


На територията на нома Родопи в Гърция са открити два участъка от древния римски път Виа Егнация. Официално съобщение за откритието е представено от Хриса Карадима, директор на гръцкия Родопски ефорат по античността.


В изнесената от властите информация се уточнява, че находката е направена на 20 февруари 2019 година. Работници, извършващи изкопни работи за полагане на нов водопровод в община Ясъкьой (Ясмос), са разкрили част от положените каменни плочи на древния път.


На 18 и 19 март 2019 година експерти извършват спасителни разкопки, за да се установи точно естеството на находката. Изследван е участък с размери 3 × 14 метра и заключенията са категорични – става дума за участък от Виа Егнация, който на това място е с ширина 2,70 метра.

На разкрития участък древният път се е съхранил в много добро състояние; северната страна на пътя е изцяло запазена, южната обаче само частично е оцеляла.



На 19 март 2019 година при работа на друг проект в община Ясъкьой – ремонтни дейности по пътна отсечка – е разкрит друг фрагмент от Виа Егнация.

От тази находка е разчистена само южната част от древния път, тъй като останалата част е останала под асфалтирано трасе.


Двата разкрити нови участъка, намиращи се недалеч един от друг, са и много близо до вече известните части от Виа Егнация. Трасето на древния път преминава на 1 км източно от село Ясмос.



Виа Егнация е римски военен път, строен през II век пр.н.е.  Като продължение на Виа Апия той преминава през римските провинции Илирия, Македония и Тракия. Виа Егнация следва очертанията на бреговата ивица на Егейско и Мраморно море и свързва Рим с източните провинции и Мала Азия.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...