28 септември 2018 г.


В Италия археолози са открили 2000-годишна гробница с уникална фреска, на която е изобразен гол слуга, носещ вино по време на празненство. Находката е направена на обект край Неапол, на който изследователи работят от 2001 година насам. Всички открити до този момент погребални съоръжения са декорирани или просто боядисани в традиционните червени или бели цветове. През месец юни тази година обаче, археолозите са натъкват на по-богато декорирана гробница с фреска, запечатала празничен банкет. Находката е датирана от II век пр.н.е.

Останките от древния град Куме, който е почти два пъти по-голям от Помпей, се намират на 25 километра западно от Неапол, на брега на Тиренско море и с изглед към остров Иския. Част е от археологическия парк на Флегрейските поля. Древните историци смятат Куме за най-старото гръцко поселение в западния свят. Основаното през втората половина на VIII век пр.н.е. от гръцки колонисти от Евбея селище бързо се разраства и процъфтява в продължение на дълъг период от време.


През последните години френски изследователи са се фокусирали в проучването на район, където са открити гръцко светилище, останки от пътища и некропол. Сред стотиците древни гробници открити от 2001 година насам, археолозите са попаднали на поредица от сводести гробни камери, облицовани с туф – вулканична скала, която изобилства в региона. В гробницата се влиза през врата на фасадата, която е била запечатана с голям скален блок.



Вътрешното пространство на гробниците обикновено се състои от камера с три погребални ложета. През XIX век мародери са влизали в древните гробници, но по откритите от археолозите останки и следи от погребална утвар, експертите са успели да датират съоръжението – II век пр.н.е., като без съмнение е принадлежало на хора с висок социален статут.


До този момент археолозите са откривали само гробници, декорирани в червено или бяло, но през месец юни 2018 година изследователите откриват камера с изключително изпълнена фреска. Гол младеж – слуга – носи кана с вино и друг съд, които все още са ясно видими; гостите на пиршеството се смята, че са били изрисувани по страничните стени.


Видими са и други части от фреската, изобразяваща пиршество. Декорацията се е запазила изненадващо добре – и като мазилка, и като пигменти, с които са нанесени фреските. Но по-значимото е, че подобна декорация е много рядка за този период: такива „нетипични“ украси са били на мода един или два века по-рано. Откритието ще предостави и възможността да се проследи развитието във времето на художествените похвати, използвани в региона.



За да консервират фреската, археолозите са я свалили от стените и заедно с фрагменти, намерени паднали на пода, са я пренесли в лаборатория, където ще се опитат да пресъздадат отново цялостния ѝ вид, подобно на пъзел.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...