28 септември 2018 г.


Египетска археологическа експедиция е открила огромна сграда с няколко коридора и четири входа по време на разкопки, провеждани в Ход ел-Демердаш, на 400 метра южно от музея „Мит Рахина“ в Гиза.

Директорът на Висшия съвет по антиките в Министерството, д-р Мустафа ал-Вазири обяснява, че сградата е с размери 16 х 14,5 метра. Вероятно е някога е била част от жилищен обект в района. Строена е от тухли от кал и глина, подсилени с блокове от варовик. Външните и вътрешните стълбища са изградени от червени тухли.



Археолозите са открили и друга сграда, долепена до югозападната страна на първата структура. Във втората сграда е имало голяма римска баня и отделна стая, която вероятно е използвана за провеждането на религиозни ритуали.



Вазири добавя, че в сградата са открити поредица от варовикови басейни, служили за пречистване на водата за банята. Намерени са и издялани от варовик олтарни маси, декорирани с изображения на главата на древния египетски бог Бес, „което показва, че живеещите в тези места са разполагали с домашни светилища, където са почитали боговете си“.



В заключение Вазири заявява, че проучванията и разкопките ще продължат, за да се съберат допълнителни факти за откритите структури.




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...