28 септември 2018 г.


Астрономи са регистрирали радио-струи, принадлежащи на неутронна звезда със силно магнитно поле – нещо, което теоретичните модели не предполагат. Статия за резултатите от ново проучване е публикувана в списание Nature.

Екип астрофизици, воден от експерти от Университета в Амстердам, провежда наблюдения на обекта, каталогизиран като Swift J0243.6+6124. В наблюденията са използвани радиотелескопът Very Large Array в Ню Мексико и космическият телескоп Swift на NASA.

Д-р Джеймс Милър-Джоунс от International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR), съавтор в изследването, казва: „Неутронните звезди са звездни трупове. Те се формират, когато масивна звезда изчерпи горивото си и избухне като свръхнова. Ядрото на звездата колабира и се свива под въздействието на собствената си гравитация. Колапсът на ядрото води до неимоверното уплътняване на материята в него, вследствие на което магнитното поле на звездата се увеличава и достига напрегнатост на полето няколко трилиона пъти по-висока от тази на нашето Слънце. С течение на времето, в продължение на стотици хиляди години, магнитното поле на неутронна звезда постепенно отслабва“.


Водещият автор е изследването, докторантът от Университета в Амстердам Якоб ван ден Ейнденд добавя, че неутронните звезди и черните дупки понякога се намират в орбита със „звезда – компаньон“. „Газ от звездата-компаньон бива засмукан от неутронната звезда или черна дупка, формирайки зрелищни картини, когато част от материята бива изстрелвана обратно под формата на мощни струи, в които частиците са ускорени и се движат със скорости близки до скоростта на светлината“.



Астрономите са наясно с тези струи от десетилетия, но досега са наблюдавани само при неутронни звезди с много по-слаби магнитни полета. Преобладаващото схващане е, че достатъчно силно магнитно поле предотвратява засмуканата от звездата-компаньон материя да достигне до неутронната и да бъде изхвърлена обратно, т.е. да се формират струи.
„За безспорни „царе“ в излъчването на мощни струи са смятани черните дупки, дори когато са захранвани само с малки количества материя от звезда-компаньон“, обяснява Ван ден Ейнден.


„Слабите струи, принадлежащи на неутронна звезда, стават достатъчно ярки, за да бъдат регистрирани, само когато звездата консумира газ от звездата-компаньон в големи количества и с висока скорост. Магнитното поле на неутронната звезда, която наблюдавахме, е около 10 трилиона пъти по-силно от това на Слънцето. Така че, за пръв път регистрирахме струи, излъчвани от неутронна звезда с много силно магнитно поле. Това откритие ни изправя пред съвсем нов клас източници на радио-струи, които тепърва ще трябва да изучаваме“, добавя Ван ден Ейнден.

Астрофизици от цял свят изучават струите, за да разберат по-добре какви са причините, водещи до появата им и каква енергия се отделя при тяхното излъчване.



„Струите играят много важна роля при връщането в околното пространство на огромните количества гравитационна енергия, акумулирана от неутронните звезди и черните дупки. Откриването на струи от неутронна звезда с много силно магнитно поле противоречи на онова, което очаквахме от теоретична гледна точка. Това ни показва, че все още има много неща, които не знаем за природата и начина, по който се формират тези струи“, казва в заключение д-р Милър-Джоунс.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...