1 октомври 2018 г.


Това е една известна картина, представяща илюзията, как може в едно изображение да се видят едновременно образите на две жени – млада жена и старица. През 1888 година оптичната илюзия е отпечатана и на немски пощенски марки. По-късно, вече през ХХ век, британски карикатурист я копира и я публикува в хумористично списание, като ѝ поставя заглавие „Съпругата и тъща ми“.

В зависимост от начина, по който разглеждаме картината, може да видим млада жена, извърнала глава към дясното си рамо, или старица с гърбав нос и изпъкнала брадичка. Все пак, за едни е по-лесно да видят младата жена, за други – старицата (ако искате да видите и двете, изгледайте видеото в края на статията).

Изследователи от  Университета Флиндерс и Университета на Южна Австралия са публикували в Scientific Reports изследване, според което, възприятието ни в случая до голяма степен зависи от възрастта ни. В експеримента психолозите са включили почти 400 участника на възраст от 16 до 68 години. Те е трябвало да погледнат картината за съвсем кратко време – не повече от половин секунда – и да отговорят, какво са видели: животно или човек, и ако е човек, от какъв пол, а ако са видели жена – то на каква възраст е тя.



Повечето са видели млада жена, но се установява и една интересна закономерност: колкото по-млад е участникът в експеримента, толкова по-голяма е вероятността, че е видял на картината млада жена, а не старицата. Разбира се, че и сред младите участници има такива, които виждат възрастната жена на картината, но ако се разглеждат резултатите по възрастови групи, то вероятността (ако може така да се каже) да се забележи старицата отчетливо намалява с намаляване възрастта на участниците. И накрая, което също е важно, колкото по-млад е човекът, който гледа картината, толкова по-млада му изглежда младата дама от изображението. Ако се сравни момичето, което са видели най-младите участници в експеримента, и дамата, която са видели най-възрастните, то разликата в приблизителната възраст, която са посочили, е около 12,1 години.

Данните от експеримента са показателни не толкова по отношение на това, как възприемаме илюзиите, колкото за това, как определяме възрастта на другите – защото тази ни преценка се базира на собствения ни образ. Затова и разликата във възприемането на картината се оказва повлияна от възрастта ни: по-младите са склонни да видят младата жена, която е по-подходяща възрастово за тях.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...