5 септември 2018 г.


През миналата седмица мексикански учени излязоха с официално съобщение за автентичността на древен документ на маите. Това се случва петдесет и четири години след като колекционер го купува от грабители през черния пазар.

В съобщение на Националния институт по история и антропология на Мексико се казва, че пиктографският текст е изпълнен в т.нар. "календарен стил" и е създаден между 1021 и 1154 година. Това го прави най-старият известен доиспански документ, запазил се до днес.
Десетте оцелели страници на текста са под формата на сгъваема „книга“ и от този момент насетне ще се наричат Мексикански кодекс на маите. По-рано е бил известен като Кодекс Гролиер. Първоначално може би е съдържал 20 страници, но някои от тях са загубени през вековете, когато манускриптът се е намирал в пещера в южната част на днешния мексикански щат Чиапас.

Пиктограмите съдържат серия от наблюдения и прогнозни позиции, свързани с видимото движение по небосвода на планетата Венера. Текстовете на маите са изписвани в поредица от вертикални глифове, в които стилизирано рисувана фигура обикновено представлява една сричка.


През 1964 година мексикански колекционер се сдобива с документа, като вероятно го откупува от неизвестни грабители. Пред по-широка публика е показан чак през 1971 година в нюйоркския Гролиер Клъб. Колекционерът Хосе Саенз връща кодекса на мексиканските власти през 1974 година.



Фактът, че документът се появява по такъв начин и заради по-опростеният стил в сравнение с други оцелели текстове, кара мнозина експерти да се съмняват в автентичността му.
„Стилът му се различава от другите известни кодекси на маите, за които е доказано, че са автентични“, пише в съобщението от Националния институт по история и археология на Мексико. Оцелелите образци са съвсем малко - едва около три други „книги“ на маите, които са спасени по време на опитите на испанските конкистадори около 1500-та година да унищожат артефактите.


Миналата седмица обаче, официално учени от Националния институт потвърдиха, че документът е автентичен. Обяснението за по-опростения стил на изписване се дължи на факта, че е създаден в епоха, сравнително „по-бедна в сравнение с по-късните текстове“. Учените обясняват, че редица химически тестове доказват автентичността на страниците от кодекса и на доиспанския произход на мастилата, използвани за създаването му.

И по-ранни изследвания са подкрепяли автентичността на текста, но сега, след десетилетия на съмнения и несигурност, учените разполагат с категорични доказателства за оригиналния му произход.



„Десетилетия наред критици на Кодекса твърдяха, че това не е стилът на маите и че това е „най-нескопосания опит по отношение на използваните цветове мастила и фигури“, обяснява София Мартинес дел Кампо, изследовател от Националния институт по история и археология на Мексико. „Но „бедността“ на работата се обяснява от времето, по което е създаден – период на недоимък и древните автори са използвали за написването му материали, каквито са имали под ръка“.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...