18 ноември 2016 г.


Една от най-известните и проучвани пирамиди, дело на цивилизацията на маите - Кукулкан в Чичен Ица на полуостров Юкатан - поднесе на учените изненада. Във вече известната от 30-те години на ХХ век вътрешна пирамида, е открита още една с по-малки размери. Цялата структура прилича на известните руски матрьошки.

По думите на археолозите, средната пирамида с височина около 20 метра е завършена до 1000 година, докато външната, която достига височина около 30 метра е достроявана през XIV век.
Засега не е известна точната възраст на най-вътрешната пирамида, която е открита то екип мексикански археолози, ръководен от Рене Чавес Сегуро. Данните от радиоелектронния анализ показват, че височината ѝ е 10 метра и това я прави пропорционална на "външните" две пирамидални структури.

Учените се надяват, че новото откритие ще хвърли светлина върху оригиналната култура на маите от онези времена, когато върху тяхната цивилизация все още не са оказали своето влияние другите държави от централно Мексико.

Историците смятат, че причините, поради които маите са строили пирамидите си, са най-различни, включително и такива, целящи да спрат упадъка на търговските пътища чрез въздигането на култове или пък като почит към нов владетел. При това, "матрьошките" сред пирамидите на маите не са някакво изключение. Наскоро, например, археолозите откриха, че Голямата пирамида в Чочул също е своеобразна гигантска матрьошка, изградена най-малко от шест части, поставени една върху друга.

Разцветът на цивилизацията на маите е през периода между 250 и 800 година. Тогава те контролират територии, простиращи се върху териториите на съвременен Хондурас и до централно Мексико. Етническата им група не изчезва и след упадъка на цивилизацията; в по-късни времена съществува съвместно с ацтеките, а преживява и колониалната епоха. В началото на този век е установено, че около 5 милиона човека днес са носителите на езици, произлезли от наречията на древните маи, пише ВВС.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...