17 ноември 2016 г.


Китайски археолози съобщават за откриването на огромна гробница от времето на периода на Трите царства (220 - 280 година). Находката е направена недалеч от селцето Сижу, близо до град Луоян в централната за източен Китай провинция Хънан. Учените изказват предположения, че се касае за гробница на император от династията Цао Уей.

Погребалният комплекс е с дължина от 52 метра и ширина от 13,5 метра. Изкопът на археолозите към момента достига до дълбочина от 12 метра под повърхността. Ши Джиазън, ръководител на института по културните ценности и археология в Луоян казва: "Разположението и седемте стъпала на гробницата дават основание да предположим, че е принадлежала на царска особа от най-високите нива в държавата на династията Цао Уей. Съдейки по откритите до момента обекти, както и от историческите сведения, смятаме, че е възможно това да е гробницата на император Цао Руй (曹叡)".


Името на периода е красноречиво описание на държавното устройство на Китай от онова време - държавата е съставена от три отделни царства Уей, Шу и У. Като самостоятелна династична форма на управление периодът на Трите царства започва през 220 година, когато династията Уей идва на мястото на Източна Хан; краят на Трите царства идва през 280 година, когато царството У е покорено от династията Дзин. Периодът на Трите царства е разглеждан от много историци като един от най-интересните в историята на Азия; наситен с кървави стълкновения и военни конфликти, но и с прилагането на сложни военни стратегически решения.

Цао Руй безспорно е една от най-колоритните исторически фигури от периода на Трите царства. Той е вторият император в династията Цао Уей. Известен е като отличен военен стратег и майстор на бойните изкуства, но освен това се прочува и с огромните средства, които влага в строителните си проекти - построява забележителни за времето си дворцови комплекси и храмове за почитане на предците. Известен е още и с това, че в харема му има хиляди наложници. Съвременните археолози обаче са най-благодарни за строителните му проекти, които без съмнение някога са разорявали императорската хазна, но днес са безценен източник на информация за този исторически период.

Цао Руй наследява властта от баща си Цао Пи. Внук е на Цао Цао (155 - 220 г.), могъщ военачалник, безмилостен тиранин, гений на военното дело и една от най-разпознаваемите личности в историята на Китай. Започнал пътя си като главен министър в края на управлението на династията Хан, той е запомнен като "най-колоритния злодей" за времето си. Под негово командване се намират най-многобройните армии в древността, достигащи до милион воини.

Гробницата, за която се предполага, че принадлежи на Цао Цао
През 2009 година агенцията за културното наследство в провинция Хънан съобщи, че е открита гробницата на Цао Цао, която е с подобни размери и начин на изграждане, както и откритата наскоро край Луоян. Мнозина експерти обаче са скептични, че находката наистина е мястото за последен покой на големия военачалник, защото от историческите записки е известно, че той имал изработени 72 ковчега, които в деня на погребението му са разнесени и погребани на 72 различни места. Така се опитал да избегне риска иманяри да открият истинското място, където е положен за вечен покой.

Според съобщението на властите, на новооткритата гробница случайно се натъква на 19 юли 2015 година местен селянин. Опасявайки се от иманярски набези и разграбването ѝ, властите започват веднага работа по разкопките и консервирането на находките. Водещият разкопките Ши Джиазън подчертава, че археолозите са изправени пред трудната задача да съхранят всички възможни артефакти и източници на информация, тъй като гробницата вече е била частично повредена от иманярски набези някъде по времето на династията Сун (960-1279 г.), а много от материалите, използвани при строежа ѝ са сериозно пострадали или направо липсват.


До момента екипът е открил над 400 фрагмента от керамика, лак, бронз, желязо и нефрит. Намерени са и около 100 каменни плочки, върху които са записани даровете, положени в гробницата. Археолозите ще продължат с интензивните разкопки и през следващите няколко месеца.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...