18 октомври 2016 г.

3D сканиран орнамент от една от новооткритите гробници. Върху фризът е изобразен владетел на Холмул с царска корона на пернатия бог на слънцето
В Гватемала археолози откриха две гробници на маите, по чудо останали незасегнати сред лабиринта от тунели, прокопани от иманяри. Гробниците са под две пирамиди, а на база намерените в тях инкрустирани с нефрит човешки зъби и други озадачаващи артефакти, учените се надяват да научат повече за тези "змийски царе".

Гробниците са открити сред руините на Холмул, древен град на маите, намиращ се на около 300 мили северно от съвременния град Гватемала. Датировката на руините е от около 650-700 година, когато цивилизацията на маите преживява върха в своето господство, преди тайнственият ѝ колапс няколко века по-късно.

В една от гробниците на "змийските царе", както ги наричат археолозите заради емблемата под формата на змийска глава, открита над входа на домовете на сродната им царска фамилия, управлявала поселение, намиращо се на стотина мили северно от Холмул, е намерен озадачаващ артефакт.

Гробница от Холмул
Едната от гробниците представлява сводеста камера, изградена вътре в пирамида. Камерата е създадена на по-късен етап, така че да обгражда по-стар градеж, датиращ от V век. В гробницата е открит скелета на човек на средна възраст, в чиито зъби има нефритови инкрустации. Това е типична практика за кралските особи при маите. Намерен е и човешки пищял с гравирани по него надписи, което археологът Франсиско Естрада-Бели определя като "много, много рядка находка".

"Възможно е пищялната кост да е от останките на някой прародител на погребания или да е от пленен воин", допълва специалистът. Археолозите са предали костта за сканиране със специализирана техника, като се надяват, че технологиите ще им позволят да разчетат изписаният върху пищяла "епитаф". Текстът е доста изтрит и това го прави невъзможен за разчитане по друг начин.

Подобна кост с гравиран върху нея текст вече е откриван в Тикал, друго известно селище на маите. В този текст е изписано името и е "нарисуван" образа на пленен воин, пояснява Розмари Джойс, антрополог в Калифорнийския университет в Бъркли, която не е от екипа, участвал в разкопките. Тя освен това подчертава, че костите първо следва да бъдат анализирани от антрополог, който да се произнесе, дали са човешки: "ако вземете човешка бедрена кост и отрежете краищата ѝ, тя спокойно може да мине за кост от елен".

Дигитална реконструкция на Холмул от времето на "класическия" му период.
Върху фриз, намиращ се недалеч от гробницата, са гравирани лицата на петима владетели. Но самата гробница едва ли е на някого от тези петимата, смята Естрада-Бели. И право да се предполага това дават керамичните отломки, открити в гробницата - по тези останки става ясно, че погребаният е живял доста след царете, изсечени върху фриза. Сред другите находки са раковина, използвана като мастилница, както и артефакти, изработени от нефрит, обсидиан, човешка кост, керамика и морски раковини.

Втората гробница е открита в друга пирамида. Нейните две камери вероятно са били дворцови стаи, преди да бъдат превърнати в място за вечен покой, казват изследователите. Намерени са останките на човек на средна възраст. В камерите са открити голяма зидана скамейка, ритуални керамични съдове, костни останки и нефрит, както и огърлица, която Естрада-Бели определя като "първата голяма находка от такъв вид".

Специалистът по лингвистика в екипа, Александър Токовинине, казва, че това е първата нефритова огърлица с гравирано на нея името на "змийски цар". Надписът на огърлицата, която представлява гравирана глава на корморан, която се преобразява в образа на бог на слънцето, е озадачаващ, защото принадлежи на владетел от съвсем друг град. Изписаното “Yuknoom Ti’ Chan, великият владетел на Kaanul” препраща към цар от "змийската династия", която е владеела земите на около 100 мили от Холмул. Столицата на "змийската династия" Дзибанче днес се намира на територията на Мексико.

"Изглежда, че имаме случай, много подобен на Игрите на тронове от Средновековна Европа", казва Естрада-Бели. Змийските царе разпростират влиянието си далеч на юг и са водели войни с Тикал за властта над по-малките царства, като Холмул, Наранхо и Шунантунич.  "Разбира се, това подлежи на дебати, но намерената огърлица показва, че влиянието на династията е била върху обширни територии, и че дори второстепенно царство като Холмул може да е имало пряка връзка със сюзерена".

Резбован нефрит, изобразяващ владетел, увенчан с крокодилска глава
Последните находки подсказват за вътрешни конфликти между царете от "змийската династия", включително и за нещо подобно на гражданска война. В крайна сметка е вероятно Тикал да се е възползвал и да е низвергнал "змийските царе" и на тяхно място да постави марионетъчни "змийски царе", обяснява Естрада-Бели. "Нещо като прилив и отлив на силите между тези две царства".

Огърлицата дава право да се смята, че "змийските царе" са наложили система на "микро мениджмънт" във всяка област. Това дава още една представа за структурата на царствата на маите, или за "комплексните общности, попаднали под тяхната хегемония, ако не искате да употребявате думата империя", добавя археологът.

Той признава, че споровете около същността на царствата на маите си остават неразрешени. "Допреди пет години даже не предполагахме за тези сложни структури". Повечето от новите познания идват след разчитането на текстове от епиграфии - прекалено ограничени и лаконични. От тях можем да научим за воденето на някаква война или за сключването на брак между членовете на различни царства.

Джойс подчертава, че новите открития не променят цялостната историческа картина, известна на специалистите - за войните и политиката на маите, но "без съмнение внасят допълнителни детайли, които разкриват как политиката е работила на регионално ниво". Тя смята, че този вид доказателства ще попълнят пропуските в археологията и ще фокусират вниманието върху начините, по които владетели, било то египетски, на маите или от съвремието ни, се опитват да заличат спомена за техните съперници в историята.

"Знаем, че подобно нещо се е случило сред ацтеките, защото те сами разказват на испанските конкистадори как всичките им исторически записи са били събрани и унищожени, а после историята им е пренаписана", добавя тя.

Археолозите очакват още нови открития от района на Централна Америка. Благодарение и на модерните технологии, те се надяват, че ще научат много повече за историята на маите и техните древни градове. "Ще трябва тепърва да съставяме наново историята им и да разкриваме още много от тяхната сложна цивилизация и култура. За последните 100 години сме открили вероятно не повече от 1% от информацията за маите", допълва Естрада-Бели.

В близост до новооткритите гробници археолозите са попаднали и на други погребални съоръжения, но те са разграбени. За щастие, един от паметниците е оцелял непокътнат и по него има останки от онова, което специалистите наричат "емблема" или "глиф" - знак, чрез който се идентифицира царската династия.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...