25 август 2018 г.


Археолози и експерти в областта на историята са поразени от неотдавнашно откритие, направено в развалините на древен град в северозападен Китай. Изследователи от археологическия обект Шимао, датиращ от бронзовата епоха, са идентифицирали останките от голяма стъпаловидна пирамида. Необичайната находка ще попълни познанията ни за ранния Китай и ще хвърли светлина около загадъчната култура, процъфтявала в продължение на векове в град Шимао, отбелязват експертите. Освен това, обаче, откритието отправя предизвикателство към понятията кога и къде се е появила и е започнала да се развива китайската цивилизация.

Руините на Шимао се намират в провинция Шанси, на територията на Льосовото плато и датират приблизително от 4300 г. пр.н.е. Много по-стари са от първите сегменти от Великата китайска стена. Руините са открити чак през 1976 година и по тях не се провеждат проучвания до 2011 година. Оттогава, обаче, Шимао постепенно е разкриван и се оказва, че това са най-старите праисторически руини в Китай. Днес обектът е защитен със статута на национален паметник. Смята се, че е процъфтявал в продължение на половин хилядолетие и може би е бил най-големият град в света за времето си.


Градът се простира на около 4 квадратни километра. Днес все още са оцелели части от онова, което някога са представлявали впечатляващите защитни стени на селището. Шимао е имал две фортификационни стени – външна и вътрешна. Втората е служила за отбрана вероятно на резиденцията на владетеля. Досега са открити много артефакти, сред които и такива от нефрит, вграден в стените на града може би като част от някакъв ритуал. Пак край стените са намерени и много черепи, които вероятно са останките на ритуално принесени човешки жертви. Най-много са в района на източната порта и това кара учените да предполагат, че се касае за пожертвани военнопленници при полагане на основите на Шимао.



Новата находка на останките от стъпаловидна пирамида е дело на екип от китайски археолози, които работят в Шимао от няколко години. В статия за LiveScience експертите посочват, че стъпаловидната пирамидална структура е „била с височина най-малко 70 метра, а основата ѝ покрива площ от 24 хектара“. Структурата е с 11 широки каменни стъпала. На най-горното стъпало са били построени дворцови сгради, изградени от глина и дърво. Налице са и доказателства за съществуването на сложна водоснабдителна система. Археолозите са открили и много артефакти, свързани с бита от този период.


Дворцовият комплекс на върха на пирамидалната структура е обитаван от местния елит. Входът към него е пазен с огромни заграждения. Това би означавало, че пирамидалната структура не е била публично място, а е запазена територия за елита на Шимао, което от своя страна говори за наличието на развита йерархична система в града. Съществуват и материални доказателства, показващи, че занаятчии и майстори са имали свои работилници на най-горното стъпало на пирамидата.


Структурата е декорирана със символи, които според публикация в Journal of Antiquity, „може да са служили за придаване на специални мистични сили на стъпаловидната пирамида и допълнително са укрепвали общото визуално впечатление пред аудиторията“. Сред символите се открива и този на око и фигуративно предаден образ на получовек-полузвяр.


Символите са много важни, тъй като са подобни на други, откривани в района на Централните долини, за които се смята, че са люлката на китайската цивилизация. Обаче, Шимао е по-стар от тези обекти, а символите показват, че той е имал влияние върху развитието на районите, за които мнозина смятат, че са местата, на които възниква цивилизацията в Китай. Пирамидата в Шимао и символите от нея, както по всичко личи, може да означават, че северозападните планински райони са изиграли критично важна роля в появата на китайската цивилизация.



Стъпаловидната пирамидална структура е забележително откритие и ще помогне на експертите да разберат по-добре загадъчното общество, което някога е населявало Шимао. Налице са факти, които може да променят схващанията за развитието на цивилизацията в Китай. По всичко личи, най-вече заради символите от каменната облицовка на пирамидата, че не централните равнини са мястото, където се е зародила китайската култура, а далеч по-рано, в северозападните райони на Льосовото плато са поставени основите на китайската цивилизация.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...