27 юли 2018 г.


В нощта на 27-ми срещу 28-ми юли ще наблюдаваме най-продължителното за XXI век пълно лунно затъмнение. Фазата на пълно затъмнение ще продължи 1 час 42 минути и 57 секунди. За сравнение, най-краткотрайното за века лунно затъмнение, което наблюдавахме на 4 април 2015 година, беше с продължителност само 4 минути и 48 секунди. На 31 януари тази година също наблюдавахме относително продължително слънчево затъмнение: общото му времетраене беше 1 час и 16 минути.

Фазата на пълно затъмнение е предхождана и последвана от фази на частично затъмнение, всяка от които е винаги с продължителност от 1 час и 6 минути. И така, от началото до края на затъмнението – на 27 – 28 юли 2018 г. – Луната почти 4 часа (3 часа и 55 минути) пресича сянката на Земята.

В добавка към продължителността на предстоящото лунно затъмнение е и съвпадението, че по същото време Земята застава между Слънцето и Марс, и така ще сме свидетели и на явлението опозиция на Марс в земното небе. И тази опозиция на Марс не е „обикновена“, а „най-добрата“ от 2003 година насам. През юли и август 2018 година планетата сияе особено ярко в нощното небе.  Но нощта на лунното затъмнение се очаква да бъде малко по-специална този път.


По време на фазата на пълно затъмнение естественият спътник на Земята ще се оцвети в червеникав цвят. В това няма нищо „кърваво“; слънчева светлина, пречупена през земната атмосфера все пак попада върху лунната повърхност, дори в момента, когато земната сянка препятства прякото осветяване. По същото време Марс ще бъде съвсем близо до затъмнената, „светеща в червено“ Луна. Червената планета ще сияе и много ярко в характерния за нея също червеникав свят.


Лунното затъмнение ще може да се наблюдава от територията на Европа, Африка, Азия, Австралия и Нова Зеландия. От Южна Америка, след залез слънце на 27 юли ще може да се види само финалната част на затъмнението, докато от Нова Зеландия преди изгрева на 28 юли ще са видими началните етапи на природното явление. Затъмнението няма да може да се наблюдава от Северна Америка, по-голяма част от Арктика и Тихия океан.


По-долу са дадени фазите на затъмнението за територията на България (в българско, лятно часово време, +0300 UTC).
Начало на частичното затъмнение – 27 юли, 21:24:27 часа
Начало на пълното затъмнение – 27 юли, 22:30:15 часа
Максимум на затъмнението – 27 юли, 23:21:44 часа
Край на пълното затъмнение – 28 юли, 00:13:11 часа
Край на частичното затъмнение – 28 юли, 01:19:00 часа



Продължителността на предстоящото затъмнение от 1 час и 43 минути се дължи на това, че Луната преминава през централната част на земната сянка. При предишното затъмнение на 31 януари 2018 година, което продължи 1 час и 16 минути, естественият спътник премина южно от центъра на сянката; при следващото пълно лунно затъмнение на 21 януари 2019 година Луната ще премине северно от центъра, затова и неговата продължителност ще е от 1 час и 2 минути.

Освен това, през юли 2018 година пълнолунието и лунния апогей – точката от месечната орбита на Луната, която се намира най-далеч от Земята – се падат на една и съща дата: 27 юли. Това означава, че по време на пълнолунието Луната ще е видимо „най-малка“, защото е най-отдалечена от Земята. Понякога наричат това явление пълнолуние на апогея (или микро-, мини-луна). При такива съвпадения на „по-малката“ и „по-бавна“ Луна й отнема повече време за да пресече земната сянка, отколкото на пълната Луна, когато се намира по-близо до Земята и се движи по-бързо по орбитата си. Ето защо, пълнолунието в или близо до лунния апогей добавя още към продължителността на пълното лунно затъмнение.


Всъщност, пълното лунно затъмнение може да продължи максимум 1 час 47 минути. Най-продължителното за ХХ век (1901 – 2000 г.) лунно затъмнение е наблюдавано на 16 юли 2000 година и е с продължителност 1 час 46 минути 24 секунди. Продължителността му е такава, защото лунният диск почти перфектно се подравнява с центъра на земната сянка.
Между другото, не е плод на съвпадение, че двете продължителни пълни лунни затъмнения – от 16 юли 2000 и предстоящото на 27 юли 2018 година, са част от един сарос и са разделени точно от период от 6585,32 денонощия (или от 18,031 години).
На 27 юли 2018 година центърът на лунния диск ще премине съвсем леко северно от центъра на земната сянка, затова и продължителността на затъмнението ще е 1 час и 43 минути – само няколко минути по-кратко от максимално възможната продължителност за такова явление. Дори и с лекото „скъсяване“ на времетраенето му, това лунно затъмнение ще е най-продължително за XXI век.


Фактът, че най-продължителните за ХХ и XXI век пълни лунни затъмнения се случват през месец юли изобщо не е случайно съвпадение. Това е така, защото малко по-рано – в началото на юли, Земята преминава през точката на афелия – най-отдалечената от Слънцето точка за годината (т.е. от орбитата на планетата ни). Когато Земята се намира в афелия, сянката, която хвърля, достига максималната си дължина (и ширина) за годината. И понеже всички други параметри са постоянни (разстоянието до Луната и центрирането на дисковете), по-голямата площ на земната сянка през юли означава и по-дълга продължителност на фазата на пълното затъмнение. С други думи казано, по-продължителните пълни лунни затъмнения обикновено се случват през лятото за Северното полукълбо (или през зимата в Южното полукълбо), защото земната сянка по това време покрива по-голяма площ.


Има и още една подробност: едно затъмнение никога не идва само. Около две седмици преди или след лунно затъмнение се случва слънчево затъмнение. Обикновено са две последователни затъмнения, но понякога се случват и три поредни в един „сезон на затъмненията“. В момента сме в такъв „троен сезон на затъмненията“: първото беше частичното слънчево затъмнение от 13 юли 2018 година. Второто е пълното лунно затъмнение от 27 юли, а третото ще е на 11 август, когато пак ще се наблюдава частично слънчево затъмнение (за съжаление, няма да може да се види от територията на България).

Остава само да се надяваме, че атмосферните условия в нощта на 27-ми срещу 28-ми юли 2018 година ще позволят да наблюдаваме най-продължителното за века пълно лунно затъмнение, което освен това може да се окаже и „най-тъмното“, защото Луната ще навлезе дълбоко в централната част на земната сянка. Най-добре е просто да хвърлите един поглед към небето по това време, за да разберете какво се случва.
Ако не можете да наблюдавате "на живо" затъмнението, проектът Virtual Telescope ще излъчва в реално време на този адрес>>>

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...