6 юли 2017 г.

Европейски и японски учени гордо представиха космическия кораб BepiColombo преди неговото 7-годишно пътешествие до планетата Меркурий, една от най-загадъчните планети от Слънчевата система, съобщава "Франс прес".

Като е предвидено да бъде изстрелян през 2018 г., BepiColombo ще бъде първата мисия на Европейската космическа агенция до най-близката скала до Слънцето.

Космическият апарат има необичаен дизайн, състоящ се от летателен апарат, носещ два спътника - единия европейски, другия японски, - които ще се разделят при пристигането, за да поемат по различни орбити около Меркурий.

Целта на BepiColombo е да "продължи много от интригуващите резултати на кораба Messenger на НАСА, изследвайки по-дълбоко мистериите на Меркурий откогато и да било преди", изтъкват от Европейската космическа агенция.

Съвместният проект включва повече от 33 компании от 12 страни от ЕС, както и фирми от САЩ и Япония.

Той беше отлаган няколко пъти, но ръководителите на мисията вече са уверени, че тя ще бъде стартирана през октомври следващата година.

Меркурий е "най-странната от всички скалисти планети", посочва Алваро Хименес, който е директор на научния отдел в Европейската космическа агенция.

Повърхността на планетата е разрушена от екстремни температури, вариращи от +450 градуса по Целзий до -180 градуса.

Меркурий също така има магнитно поле, единствената скалиста планета освен Земята, която има такова.

Но Меркурий е толкова слаба, че магнитното поле не осигурява щит срещу слънчевата радиация.

Неговата орбита е само на 58 млн. км от Слънцето и повърхността му е поразена от равнища на радиация, които биха унищожили земните форми на живот.

Досега само две мисии на НАСА са посетили Меркурий - "Маринър 10" през 1970-те години и "Месинджър", който обикаляше около планетата от 2011 г. до изчерпване на горивото му през април 2015 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...