6 юли 2017 г.


Археолози са установили, че някои от хората, живели преди 5000 годни на територията на съвременен Източен Китай, са били необичайно високи и силни.

Измервания на скелетните останки от погребения, открити в провинция Шандун, сочат, че поне един индивид е бил с височина почти 190 см, или при всички случаи е бил доста над 180 см на ръст.

“Измерванията са базирани само на костната структура. Ако беше жив човек, почти сигурно щеше да надхвърли 190 см”, казва пред Синхуа Фанг Хуи, ръководител на училището по история и култура към Шандунския университет.


От 2016 година археолозите провеждат разкопки на руините от 104 къщи, 205 погребения и 20 жертвени ями в село Джаоджя в района Чжанцю на град Дзинан – столицата на провинция Шандун.

Откритите реликви са от периода на културата Луншан – къснонеолитна култура, развила се в средното и долното течение на Хуанхъ (Жълтата река) в първата половина на II хилядолетие пр.н.е.; културата е наречена по името на планинската верига Луншан в Чжанцю.

“По това време хората вече са се занимавали основно със земеделие и са разполагали с разнообразни и богати хранителни ресурси. Това е позволило промяната във физическия им облик”, обяснява Фанг. Той допълва, че основната култура, на която са разчитали за изхранването си, е било просото,  но заедно с това хората са отглеждали и свине. В някои от погребенията са открити свински кости и зъби.

Разкопките в Джаоджя
Находките разкриват, че по-високите мъже са погребвани в по-големи гробници, което води до извода, че тези хора са имали по-висок обществен статут, вероятно заради факта, че са имали възможността да се сдобиват с по-добра храна.

Местните жители в Шандун са убедени, че високият ръст е една от техните характерни особености. Конфуций (551-479 г. пр.н.е.) е родом от този регион и за него се твърди, че е бил висок около 190 см. Официалните статистически данни подкрепят това схващане. През 2015 година средният ръст на мъжете над 18-годишна възраст, родом от Шандун, е 1,753 метра, докато за Китай средната височина е 172 см.

Руините на поредицата от къщи в района показват, че хората са живеели доста комфортно за времето си: в домовете си са имали отделни спални помещения, а храната са приготвяли в отделни кухни.
При разкопките са открити и много оцветени керамични изделия, както и артефакти, изработени от нефрит, подчертава Уан Фън, ръководител на разкопките в Джаоджя.

Разкопките в Джаоджя
Смята се, че преди 5000 години районът е представлявал политически, икономически и културен център на северен Шандун. При разкопките са открити и останките от канавки (вероятно играещи ролята на градска канализация) и глинени насипи.
Руините на Джаоджя попадат в културния период отпреди 5000 – 4500 години и са част от културата, развила се в долното течение на Хуанхъ.

Археолозите са установили ясни следи от наранявания по черепните кости и по костите на краката на някои от телата, открити в шест от по-големите гробници. Пак там са открити и повредени керамични и нефритови изделия. Експертите изказват хипотезата, че костите и артефактите са увредени скоро след погребенията и вероятно става въпрос за борба за власт, разразила се след смъртта на високопоставени членове на общността.

Ли Боциен, археолог от Пекинския университет, казва, че разкопките доказват, че Джаоджя представлява преходен етап на развитие на общността, но едновременно с това е и ясно доказателство за съществуването преди 5000 години на древни държавни формирования в басейна на Жълтата река.

Разкопките в Джаоджя
Обхватът на археологическия обект Джаоджя е увеличен от първоначалните 240 000 кв.м. до 1 кв.км. За момента разкопки са проведени  на площ само от 2 000 кв.м.
Експертите са категорични, че бъдещите проучвания на обекта са от решаващо значение за установяване на произхода на културите в източната част на Китай.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...