6 юли 2017 г.


Учени от Перу, използвайки съвременните 3D-технологии за печат, са успели да пресъздадат лика на древна жена, за която се предполага, че е била могъщ политически или религиозен лидер приживе.

Господарката от Као, която наричат още и Клеопатра на Латинска Америка, е представител на културата Моче, развила се в северната част на съвременно Перу. Древната Господарка е починала преди 1700 години. Останките ѝ са открити през 2006 година в разрушена глинена пирамида, близо до град Трухильо.


Изследванията са показали, че когато е починала Господарката от Као е била на около 20-годишна възраст. Починала е вероятно от усложнения при раждане или по време на бременността. Краката ѝ, стъпалата и лицето ѝ са покрити с татуировки с магическа символика – змии и паяци.

След анализи на структурата на черепа и останките от мумията ѝ, учените са успели да пресъздадат лицето на Господарката от Као.

Погребана е с корона, както и с богат набор медни и златни украшения. В погребението са открити също оръжия, сред които масивни бойни бухалки и 23 устройства за мятане на копия. Съдейки по богатото погребение, жената е възможно да е били жрица или дори политически владетел.


Преди откриването на останките на Господарката от Као се смята, че в културата Моче само мъже са заемали високите властови постове.


Министърът на културата на Перу, Салвадор дел Солар разказва, че жената е притежавала овално лице с високи скули – черти, които са често срещани и при много от съвременните перуанци. “За нас е чест, че можем да представим пред публиката това странно съчетание на миналото и бъдещето: технологиите ни позволиха да видим лицето на политически и религиозен лидер на една култура от миналото”, казва дел Солар. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...