8 юли 2017 г.

Екип израелски археолози е открил човешки останки на трима души на разкопки, провеждани на място, за което се смята, че някога се е намирал библейският град Гезер. Преди почти 3200 години градът бил разрушен безмилостно от египтяните.

Разкопките на мястото на библейския град Гезер разкриват достатъчно доказателства, които по всичко личи, че потвърждават хипотезите на историци, според които фараонът Мернептах през XIII век пр.н.е. нахлува и срива Гезер. “Тоталното разрушаване говори, че египетският фараон е срещнал много силна съпротива от жителите на Гезер”, казва д-р Стивън Ортиз от Института за археология Танди към Югозападната баптистка богословска семинария, който ръководи разкопките заедно с д-р Сам Улф от Израелското министерство по античността.


Гезер е библейски град, разположен на стратегически важно място между Египет и Месопотамия. В Светото писание градът е свързан с имената на Исус Навин и Соломон. Разкопки на предполагаемото място, където се е намирал, се водят от 1900 година насам и археологическият обект се смята за най-добре проучената местност след самия Йерусалим. По време на разкопките през 2013 година археолозите откриват нов пласт, за който се приема, че принадлежи на неизвестен, до-соломонов град от късната бронзова епоха.


Според археолозите, участвали в разкопките, откритият пласт най-вероятно е от поселение, унищожено от египтяните по време на XVIII-тата династия. В този пласт са открити няколко артефакта, сред които керамика, печати и скарабей с картуша на Аменхотеп III.

Върху останките на този древен град, ханаанците издигат по-късно Гезер. Според текстовете в Библията, Гезер е завладян от Египет и по-късно е предаден на цар Соломон като сватбен подарък; Соломон сключва политически изгоден брак с дъщерята на фараона. Прочутият еврейски цар, както и в много други градове, строи солидни крепостни стени за защита на Гезер.



По време на десетия сезон на разкопки, археолозите откриват сред руините на голяма сграда останките на трима души: двама възрастни и едно дете, което все още носи обеците си. Отломките от разрушената сграда, паднали вътре в нея, подсказват, че пожарът, бушувал на това място е бил толкова катастрофален, че таванът на една от стаите се срутва, погребвайки двамата възрастни и детето под слой пепел с дебелина 1 метър. Останките на единия от възрастните са силно обгорели и археолозите не са успели да установят пола му - нито по цялостната костна структура, нито по тазовата кост.
"Възрастният лежеше по гръб с ръце над главата. До него, вляво, лежеше детето, което още носи обеците си. Тази стая открихме затрупана с пепел и срутили се тухли. Само можем да предполагаме, какво са търсили жертвите в сградата, докато градът е подложен на тотално унищожение. Дали са се криели? Дали са влезли в сградата, за да се спасят от преследващи ги египетски воини? Дали са се върнали в дома си, за да вземат някакви ценности? Можем само да предполагаме”, казва пред Haaretz д-р Ортиз.


Във втората стая, северно от тази, в която открихме телата на възрастен и дете, намерихме останките от трети човек (погребан под каменни отломки), при когото отново са налице ясни признаци за насилствена смърт”, разказва Ортиз.
Останките на тримата са първите, откривани до този момент при разкопки на обекта.


Освен това, заедно с други египетски бижута, археолозите са открили и амулет от XIII век пр.н.е., каквито са носили официалните придворни жреци по време на фараоните Тутмос III и Рамзес II, както и различни скарабеи и цилиндрични печати.

През юни са приключили последните разкопки по проекта “Тел Гезер” и сега учените ще се концентрират върху лабораторни проучвания на находките, обяснява Ортиз. “Всички артефакти и човешките останки са пренесени в лабораториите ни в Йерусалим. Очакваме с нетърпение резултатите от различните експертизи, които ще бъдат проведени от множество експерти”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...