28 юли 2016 г.


Учени от университета в Йорк алармират за бързото разпространяване на супермравките Lasius neglectus на територията на Великобритания. Специалистите са притеснени от опасността, която тези мравки представляват за местните екосистеми и аборигенните животни. До момента са известни няколко десетки инвазии на острова от различни видове насекоми, но биолозите смятат, че степента на опасност от “нахлуването” на мравките е подценена. Съобщение с резултатите от изследването си учените са публикували в сайта EurekAlert!

Въпреки названието си градинските “супермравки” по размери са по-малки от видовете, характерни за Британските острови. Те обаче изграждат гигантски колонии с множество входове и тунели между гнездата. Колонията може да се простира на няколко километра. По този начин L.neglectus изтласкват местните насекоми, които живеят предимно в градините. Супермравките първо се появяват в Близкия Изток и от там се разпространяват по цяла Евразия. На Британските острови не са забелязвани преди 2009 година.


За пръв път на Острова L.neglectus са открити в градина в Глостършър, която принадлежи на Националния фонд за недвижимо имущество. След това мравките са намерени на шест други места във Великобритания, в това число в град Истборн и Хендън, населен пункт край Лондон. Пет години по-късно насекомите се оказват на 160 километра източно от столицата, както и в графство Кеймбриджшър. Тази година са открити техни колонии в Йоркшър и край южното крайбрежие на Англия.

Като се вземе под внимание скоростта, с която се разпространяват и откриването на нови гнезда, учените правят оценка на степента им на влияние, която насекомите може да окажат на екосистемите. По думите на изследователите, инвазивните насекоми изтласкват другите видове мравки. До момента L.neglectus са изграждали колониите си в градини и парници, но биолозите предупреждават, че може да се разпространят и в дивата природа.
Инвазия е термин, който учените използват за обозначаване на процеса на нахлуване на биологичен вид на територия, която не е характерна за него. Процесът протича без намесата на човешки фактор.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...