28 юли 2016 г.


Астрофизици от САЩ и Канада са открили “тъмен” двойник на Млечния път – галактиката Dragonfly 44. Данните от изследването им са достъпни в публикация на сайта arXiv.org.

При съпоставими маси, новооткритата галактика  е с около 100 пъти по-малка светимост от Млечния път. Това означава, че в центъра ѝ може да се намира квазар, който да изхвърля космическите прах и газове, необходими за формирането на нови звезди, извън галактиката.


В момента скоростта, с която се върти Dragonfly 44 е малка, но учените предполагат, че по-рано тя е била по-голяма. Забавянето може да се дължи на стълкновението ѝ с други галактики, казват учените.

Галактиката Dragonfly 44 се намира в галактичния клъстер Косите на Вероника и отстои от Слънцето на 99 мегапарсека. С помощта на доплерова спектроскопия астрофизиците са изчислили относителната скорост на движение на звездите в нея. Резултатът е около 47 километра в секунда. Изследваната галактика е трилион пъти по-тежка от Слънцето и съдържа 90 кълбовидни звездни клъстера.


За откриването на Dragonfly 44 са били необходими 33,5 часа наблюдения с уредите на Обсерваторията Кек, която се намира на Хаваите. Толкова продължителното наблюдение се е наложило заради много ниската ѝ светимост.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...