27 юли 2016 г.


Традиционният за юли звезден дъжд – Южните делта Аквариди, тази година ще достигне максимума си на 29 юли. Според прогнозите на специалистите, в максимума на метеоритния поток ще могат да се наблюдават по 20 метеора на час.

Радиантът, т.е. точката в небесния свод, от която за наблюдаващия от Земята идват метеорите, се намира в съзвездието Водолей. На латински Водолей е Аквариус (Aquarius), затова и потока се нарича “Аквариди”. Източник на Южните делта Аквариди е краткопериодичната комета 96/P Machholz, която на всеки пет години прави една обиколка около Слънцето. Кометата носи името на откривателя си Доналд Макхолц, който я забелязва през 1986 година. Ядрото на кометата е около 6,5 километра.

Радиантът на потока се намира достатъчно високо над южния хоризонт. Метеорите излитат в различни направления. Южните делта Аквариди са слаб и труден за заснемане метеоритен поток. И въпреки че Луната се намира във фаза последна четвърт, за наблюдател в градски условия ще е сложно да наблюдава звездния дъжд.

За да опитате все пак да видите “падаща звезда” от Южните делта Аквариди, трябва да изберете място, където светлинното замърсяване да е по възможност минимално. Насочете погледа си на юг и под ъгъл около 45 градуса между хоризонта и зенита. Наблюдавайте онзи отрязък от нощното небе, в който се намира съзвездието Водолей. Освен подходящото място, ще ви е нужна и топла дреха за през нощта, както и много търпение – звездопадът може да се наблюдава чак до разсъмване.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...