7 януари 2016 г.

Синята звезда в центъра на изображението е Зета от съзвездието Змиеносец, заснета от телескопа WISE как "пори вълните" в материята, изтласквайки пред себе си космически газ и прах.
снимка: NASA / JPL-Caltech / University of Wyoming
Учени са открили десетки от т. нар. „звезди-бегълци“ в нашата галактика Млечен път, съобщи Би Би Си. Тези звезди се движат с повече от 30 км./сек. в сравнение със заобикалящите ги обекти като най-вероятна причина за движението им е гравитация или експлозия на друга звезда.

Учените са установили местонахождението на „бегълците“ благодарение на образувалите се вълни от материал пред тях. При бързото им движение материята, които избутват, се загрява и започва да излъчват червеникаво сияние. Според изследователите тези дъги са лесен начин за откриването на избягалите звезди.

Откритията, представени по време на редовната среща на Американската астрономическа общност във Флорида, се базират на проучвания на снимки, направени с инфрачервените телескопи „Уайз“ и „Спицър“, изпратени в космоса в началото на новото хилядолетие. Мащабен екип от учени е проучил снимките, изпратени от телескопите, като до сега е прегледана близо една трета от Млечния път.

От всички обекти, за които се предполага, че може да са „звезди-бегълци“ 80 са подложени на по-обстоен преглед с инфрачервения телескоп WIRO, който се намира в Уайоминг. „Разгледахме нашите обекти във формата на арка и се опитахме да открием наличие на звезди в центъра на всяка снимка“, цитира БГНЕС думите на Уилям Чик от университета в Уайоминг. Според него в 95% от случаите откритите звезди са големи и масивни, точно както се е очаквало. За много от тях се е знаело вече, че са бегълци при предишни проучвания.
Три звезди-бегълци, заедно със следите от дъговидно изтласкван газ.
снимка: NASA / JPL-Caltech / University of Wyoming
„Тези мъглявини най-вероятно маркират звезди-бегълци, които не сме виждали до сега, както и ни предоставят лаборатории, в които да откриваме какво е създало тези звезди и как те еволюират“, каза още Чик, според когото не е изключено Млечният път да изобилства от подобни звезди.

Един от евентуалните звезди-бегълци е бинарна звезда, която изтласква вълна от газ със свръхзвукова скорост. Това е изключително необичайно наблюдение, което повдига въпроса, каква сила може да накара такава система от две близки звезди да се движи толкова бързо през космоса, без да се раздели.

Според Чик голяма част от същността на бегълците остават мистерия за науката. Техният произход също е неясен като до сега учените разполагат с две вероятни теории. Според първата бягащите звезди са били част от друга система на двойна звезда и са започнали пътя си, след като едната звезда в системата е експлодирала. Другата възможност е те да са привлечени от гравитацията на „пренаселена“ звездна част на галактиката.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...