7 януари 2016 г.

Снимки: ABC News Австралия
Екип австралийски геолози са открили метеорит, чиято възраст е определена на 4,5 милиарда години. Учените предполагат, че той е дошъл на Земята някъде от дълбините на космоса (доста по-далеч от орбитата на Марс) и са успели да го извлекат от пръста малко преди проливни дъждове да го отнесат на друго място.

Тежащият 1,7 килограма метеорит пада на Земята през ноември 2015 година и екип от Университета Къртин работи от тогава насам, за да го открие. Около новогодишните празници учените успяват да определят траекторията му и евентуалното място на падането му в района на езерото Еър в австралийската пустош. На предполагаемото място ръководителят на екипа, геологът Фил Блънд успява да го изрови с ръце от пръста, малко преди в района да се разрази силна буря и да завали пороен дъжд.

По време на пресконференция, Блънд разказва, че цялото преживяване им е коствало много усилия, за да не позволят на пороите да отнесат “космическия гост” и да направят откриването му невъзможно.
Падането на метеорита, заснето от една от камерите на системата Desert Fireball Network, чрез която може да се определят орбитата на небесното тяло и предполагаемите координати на падането му
Това е първият метеорит, открит с помощта на системата Desert Fireball Network – мрежа от 32 камери, разположени в австралийската пустош.

Предполага се, че метеоритът е от ранните моменти на формирането на Слънчевата система, “и е по-стар от Земята”, казва Блънд пред ABC News в Австралия.  ABC допълва думите му, че вероятно “той е гост, дошъл от космическото пространство далеч зад орбитата на Марс”.

Учените се надяват, че с помощта на системата от камери ще откриват още нови метеори, които да им дадат нова информация за това, как се е появила и формирала нашата Слънчева система.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...