17 декември 2015 г.

В съзвездието Змиеносец астрономи откриха най-близката до Слънчевата система потенциално пригодна за живот екзопланета. Резултатите от изследването си те са изпратили за публикация в The Astrophysical Journal Letter, а накратко излагат данните в сайта на Университета на Нови Южен Уелс в Австралия.

Екзопланетата Wolf 1061c заедно с две други екзопланети обикаля около червеното джудже Wolf 1061 (звезда, която е по-малка и по-студена от Слънцето). Тя е на разстояние 14 светлинни години от Слънчевата система. Екзполанетата е с маса четири пъти по-голяма от тази на Земята и е единственото тяло в системата, което се намира в т.нар. “зона на обитаемост”.

“Откритието е много вдъхновяващо, защото и трите екзопланети са с достатъчно малка маса, което потенциално означава, че са скалисти. А средната планета, Wolf 1061c, се намира в зоната на Златовласки, където е условията са подходящи за съществуването на вода в течна фаза и дори живот”, казва съавторът в изследването Дънкан Райт.

Трите екзопланети в системата обикалят около звездата Wolf 1061 за 4,9, 17,9 и 67,2 денонощия, съответно. По маса са 1,4, 4,3 и 5,2 по-тежки от Земята. Най-близката до Wolf 1061 екзопланета е прекалено гореща, за да е пригодна за живот, а най-отдалечената е камениста и се намира на границата на зоната на обитаемост.
Екзопланетите в системата Wolf 1061 са открити с помощта на спектрографа HARPS на 3,6-метровия телескоп в обсерваторията Ла Силя (част от Европейската южна обсерватория) в Чили. За изследването учените са разработили нов метод, който позволява да се подобри анализа на получаваните данни.

Другата близка до Земята потенциално пригодна за живот екзопланета е Gliese 667Cc. Тя се намира на 22 светлинни години от нас и обикаля около червено джудже за 28 денонощия. Gliese 667Cc е по-тежка от Земята около 4,5 пъти. Близостта на Wolf 1061c и Gliese 667Cc до Земята прави възможно и по-детайлното изследване на атмосферите им.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...