17 декември 2015 г.



Астрономите до този момент са открили 19 планети, подобни на измислената от екипа на Лукас планета Татуин – родното място на Анакин Скайуокър, която се намира в система от близко разположени двойка звезди. В реалността обаче никоя такава планета не би могла да има орбитата на Татуин. На планетата ще се наблюдават катастрофални сезонни разлики в температурата, а с течение на времето тя или ще падне върху някоя от звездите, или ще бъде изхвърлена от гравитационните сили вън от системата.


28 киловата — приблизително толкова според изчисленията трябва да е мощността (без да се отчитат загубите), която светлинния меч трябва да генерира, за да може да разреже бронирана врата, както се случва в началото на “Междузвездни войни: Епизод I”. Това не е чак толкова много – реално разполагаме с плазмени горелки, които развиват мегаватни мощности. Проблемът обаче е в това, че такава мощност трябва да се произведе в реално време от портативно устройство. При размерите на ръкохватката на светлинен меч, дори и най-добрият от известните ни химични източници на енергия, би могъл да захарни “уреда” само за няколко секунди.

1:3720 — на толкова във филма е оценен шансът на “Хилядолетния сокол” да оцелее в астероидния пояс на системата Хот. Съдейки по кадрите, разстоянието между астероидите съвсем малко превишават собствените им размери. Реално обаче, това е невъзможно: скалните късове просто постоянно ще се сблъскват и ще се раздробяват, или обединяват, заради действащите гравитационни сили. В главния астероиден пояс в Слънчевата система средното разстояние между телата е около… 2 милиона километа, което е стотици хиляди пъти повече от собствените им размери. Вероятността, прелитайки през астероидния пояс, космически кораб да се блъсне в астеорид е от порядъка едно на милиард. С други думи – трябва много да не ти върви, за да загинеш в катастрофа с астероид.

2500 мидихлорини има във всяка жива клетка всеки от героите на “Междузвездни войни”. Това са измислените микроскопични същества, на които се дължи връзката със всеизпълващата всемира енергия, която наричат “Силата”. При джедаите и ситите мидихлорините са в пъти повече, което им дава и допълнителните способности “да владеят Силата”. Мидихлорините си имат реални прототипи – митохондриите и хлоропластите (компонентите в клетките на животните и растенията, които ги снабдяват с енергия). Във всяка клетка от мозъка и мускулите на живите организми има стотици и дори хиляди митохондрии.  Те си имат собствен малък набор от гени, което им дава възможността да се размножават чрез делене. Еволюционно митохондриите са възникнали от самостоятелни живи същества, влезли в симбиотична връзка с бактериите.

390 000 изповядват джедаизма (квазирелигиозна субкултура) във Великобритания. Това сочат данните от преброяването на населението на Острова, проведено през 2011 година. Това обаче са само жителите на Англия и Уелс. Заедно с Шотландия, последователите на джедаизма стават 405 179 души. За пръв път преди 4 години в бланките за преброяването се появява графата “вероизповедание”. Седем от всеки 1000 поданици на Нейно величество кралицата са вписали в тази графа: “религията на джедаите”. Може и да не вярвате, но се оказва, че сред британците джедаистите са повече от изповядващите будизма и юдаизма, взети заедно. Това кара британското правосъдно министерство да позволи под номер 896 в регистрите на вероизповеданията да бъде вписано новото движение Jedi Knight.

900 км — толкова е ориентировъчният диаметър на втората версия на “Звездата на смъртта”. Обслужващият персонал и военните части на нея са  2 471 647 души. Площта на повърхността й е 2,5 милиона квадратни километра, което означава, че на квадратен километър от повърхността се пада под един човек. В най-слабо населената страна в света – Монголия, този показател е двойно по-висок. Да се обслужва толкова огромно съоръжение, дори с помощта на роботи, е почти нереална задача. За сравнение, на борда на Международната космическа станция всеки член на екипажа разполага с около 150 кубични метра “лично пространство”


3 000 000 клонинги – това е числеността на армията, създадена по заповед на канцлера Палпатин по времето на преврата, който извършва в Републиката и става император. Тази бройка е далеч по-малка от числеността на армиите на страните, въвлечени във Втората световна война. Приблизителните оценки сочат, че над 100 милиона войници са участвали в най-големият военен конфликт на Земята. По броят на жертвите обаче, сагата на Лукас е много “по-кървава” – само при унищожаването на Олдерон загиват 2 милиарда човека.

Приравнено към цените от 2015 година, шестте епизода на “Междузвездни войни” са донесли приходи от общо 8,9 милиарда долара (4,5 милиарда, ако не се отчита инфлационния индекс). Сумарният бюджет за заснемането на шестте филма, отново приравнен към цени за 2015 година, е 630 милиона долара.

8900 / 630 x 100 % = 1413 процента. Толкова доходоносни са инвестициите в сагата “Междузвездни войни”, като се вземе под внимание и инфлацията, без обаче да се отчитат приходите от мърчандайзинга (дискове, телевизионни права, съпътстващи стоки и т.н.). Най-голяма (67-кратна, отчитайки инфлацията) е печалбата, която носи първият филм от сагата “Епизод IV: Нова надежда”. Бюджетът му е само 11 милиона долара.

Повече от 123 000 са статиите в англоезичната “Уукипедия” – онлайн енциклопедията за вселената на “Междузвездни войни”, която се съставя от феновете. Това са повече статии, отколкото има, например, в гръцкия (112 000) или белоруския (108 000) раздел на традиционната “Уикипедия”. Този факт още веднъж дава представа за мащабите на влиянието, което оказва космическата сага върху световната култура.

>6 милиона форми на комуникация владее дроидът C-3PO. По силите му е да общува с всички разумни същества в галактиката. За сравнение, в най-пълният каталог на езиците на Земята Ethnologue са описани само 7100 живи наречия. Ако добавим и мъртвите и изкуствените технически езици, броят им ще нарасне значително, но така или иначе ще остане далеч от 6-те милиона, на които може да комуникира С-3РО.


Мощността на лъча, който “Звездата на смъртта” концентрира, за да унищожи планетата Олдерон в “Епизод IV”, се равнява на енергията, произвеждана от 560 000 звезди. Но разпадането на планетата би следвало да продължи десетки минути. За да се взриви за един миг, както е във филма, лъчът трябва да притежава мощността на цяла галактика, съдържаща 100 милиарда звезди.
Кинаджиите допускат и още една грешка – планетата не би могла да се взриви, оставайки на място. Лъч с подобна мощност или би я пробил от край до край, или ще я “размаже”, подобно на куршум, уцелил муха.


1 коментара:

  1. Анонимен6.08.17 г., 16:58

    Прекрасно творение на един визионнер, който въпреки трудностите при финансирането и заснемането на първият филм от поредицата, не се е отказал от мечтата си... и Слава Богу! Това е една смислено сътворена поредица с гениален замисъл предизвикал милиони хора да се замислят за това което може би ни очаква в бъдеще и евентуално среща с друг по-развит 7т нас разум! Галактиката ни бъка от цивилизации, а за Вселената да не говорим... въпрос на време е!

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...