25 май 2022 г.

На почитателите на "Пътеводител на галактическия стопаджия" и големият писател Дъглас Адамс не е нужно да им се обяснява, какво точно се празнува в Деня на хавлията.

За онези, които не са се докосвали до прозренията на Дъглас Адамс, ето кратко обяснение:
"...хавлията навярно е най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава".

В романите, започващи с "Пътеводител на галактическия стопаджия" и последвалите го "Ресторант на края на Вселената", "Животът, Вселената и всичко останало", "Сбогом и благодаря за рибата" и "Почти безобидна" хавлията е нещо, което
"...служи да се загърнеш и стоплиш, да я опънеш върху жарък мраморен пясък или да се скриеш от погледа на неособено интелигентни същества, които ни дебнат в чуждите галактики".

Най-важното й предназначение за всеки стопаджия обаче е възможността да я размаха над главата си в знак, че се нуждае от помощ. И още:
"...Но преди всичко, тя е изключително ценна в психологическо отношение. Кой знае защо, ако един страг (страг = нестопаджия) открие, че стопаджията носи хавлията със себе си, автоматично стига до заключението, че си има и четка за зъби, кърпа за лице, сапун, кутия с бисквити, манерка, компас, карта, кълбо канап, спрей против комари, екипировка за дъждовно време, космическо облекло и т.н., и т.н… При това страгът е готов с удоволствие да заеме на стопаджията кое да е от всички тези, а и дузина други неща, които стопаджията случайно може да е „загубил“. Ето как разсъждава страгът: онзи, който е способен да преброди надлъж и нашир галактиката, и то на стоп, да изнемогва, да мизерствува, да се сблъсква с невероятни трудности, да ги преодолява и все още да знае къде му е хавлията, е явно човек, с когото си длъжен да се съобразяваш..."



Именно така – размахали бяла хавлия, героите на Адамс Артър Дент и Форд Префект започват своето фантастично пътешествие, отвело ги до отговора на въпроса за Живота, Вселената и всичко останало.

Денят на хавлията се отбелязва от 2001 година насам. Две седмици след смъртта на Дъглас Адамс група ентусиасти решават да почетат паметта му, но не с тъжна панахида. Така вече 18 години "на 25 май хавлията е задължителен атрибут на този ден за всеки член на групата по света", се казва на сайта на инициативата towelday.org.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...