25 май 2022 г.

Човечеството се е развивало с приказките. Всяка епоха създава свои приказни герои, които след време се превръщат в легенди. А тази приказка започва “…преди много години, в една далечна галактика…”

Премиерата на първия филм от сагата “Междузвездни войни” може да се смята за революция в киното. Дата е 25 май 1977 година. Денят – понеделник. В киносалоните в САЩ тръгва “Междузвездни войни. Епизод IV – Нова надежда”. Всъщност, месеци по-рано започва рекламната кампания, която също има своя принос в небивалия успех, който филмът донася на режисьора Джордж Лукас и актьорският състав.

Епизод IV печели седем награди Оскар. Носи на създателите си зашеметяващите за времето си 461 милиона долара само от продажби на билети в САЩ. По-късно, когато филмът е пуснат по кината в света, тази сума набъбва до 800 милиона долара. Но филмът не е само приходи.

“Междузвездни войни” се превръща в културен феномен. Малцина са онези, които са гледали филма и не са останали поразени от визуалните ефекти, които в края на 80-те години на ХХ век все още се създават от майстори в киното, а не от компютърни технологии. Пред киносалоните се извиват опашки от чакащи за билети. Спомнете си кога за последно сте виждали такива опашки и ще разберете, защо сагата е революционна за киноиндустрията.



След огромният успех, който съпътства първият епизод от поредицата, режисьорът Джордж Лукас вече има достатъчно средства, с които да реализира и следващите филми от сагата. През 1980 година излиза “Епизод V: Империята отвръща на удара”, а още три години по-късно и “Завръщането на джедаите”. Трите филма превръщат Харисън Форд, Кери Фишер и Марк Хамил в звезди. Но изпълнителите на Люк Скайуокър и принцеса Леа решават, че им е достатъчно и насочват вниманието си към други проекти. Харисън Форд продължава със звездните си роли в киното.

16 години по-късно, през 1999 година, Лукас отново се връща към сагата. Този път с “Епизод I: Невидима заплаха” филмът “тръгва” от началото на историята, която разказва как едно малко момче се превръща в злодей от галактически мащаби. В три последователни епизода новите звезди в “Междузвездни войни” показват историята, довела до онези фантастични приключения, за които ни разказва модерната приказка от 1977 година.
Или под формата на приказка ни представя епизоди от истинската история на цивилизацията ни...
И ще продължи да ни я разказва - ...в тази галактика, и в наши дни.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...