17 декември 2015 г.

Световната банка – хранилище на посадъчен материал (Svalbard Globale frøhvelv) е изградена под егидата на ООН на архипелага Шпицберген. Строежът на тунела на хранилището започва през 2006 година; продължава две години. Всяка държава получава собствен отсек, в който съхранява посадъчен материал. Складът има достатъчно пространство, за да събере образци от абсолютно всички селскостопански култури, съществуващи в света.

В трите помещения на гигантския бункер се поддържа температура -18ºC. Бункерът се намира на дълбочина от 130 метра, което му гарантира, че ще оцелее при почти всякакви по мащаби катаклизми: от падането на астероид до ядрена война. Дори електрическото захранване да бъде прекъснато, складираните семена може да бъдат съхранени в продължение на поне два века.

В бункера може да се съхраняват общо 4,5 милиона образци от семена. Под “образец” се разбира херметичен алуминиев контейнер, в който има 500 семена от дадено растение. През първата година от функционирането на хранилището в него са складирани 400 000 образци, а към 2015 година вече има 840 000 образци от над 4 000 вида различни селскостопански култури.

За да не се нарушават условията за съхраняване, бункерът се отваря много рядко. Заради извънредната ситуация от средата на тази година, предизвикана от войната в Сирия, Международният център за селскостопански изследвания в сухите райони (International Center for Agricultural Research in Dry Areas) получи разрешение да изтегли от фонда на хранилището семена на култури, устойчиви на засушаване, с които да се възстанови селското стопанство в Сирия.

През следващата година е планирано попълване на колекцията от семена за “съдния ден”. Администраторите на хранилището – Фондът за глобално разнообразие на селскостопански култури (The Global Crop Diversity Trust) — не дават повече детайли за предстоящата операция по попълване на складовете. Знае се само, че депозирането на попълненията е предвидено да се проведе през март и май 2016 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...