12 октомври 2015 г.

Учените отдавна се опитват да разберат, защо живеещите до около 70 годишна възраст слонове – т.е. сравнимо с продължителността на човешкия живот – не се разболяват от рак. Сега специалистите смятат, че са открили отговора на този въпрос.

Защитата от смъртоносното заболяване при слоновете се обезпечава от 20 копия на ген, който потиска образуването на тумори. В същото време, другите животни, в това число и човек, имат само един подобен ген. Данните са получени от изследване на учени от Чикагския университет (САЩ).

Биохимиците са открили, че за сметка на големия брой копия на гена при слоновете, организмът им е с повишена чувствителността към повредени ДНК. Резултатът от това е, че клетките, които потенциално може да се изродят в смъртоносните ракови, умират преди това да се е случило.

По време на изследването специалистите са успели да докажат, че при мишки с активиран ген TP53 се изработва устойчивост към туморите, също като при слоновете. Това дава на учените право да твърдят, че механизмът за активиране на гена TP53 може да се използва като универсален метод за борба със смъртоносното заболяване. Учените доказват още, че при мамутите е имало сходен механизъм за борба с рака, докато при мастодонтите той липсва, което вероятно е способствало и бързото им измиране.

Авторът на изследването Винсънт Линч отбелязва, че този своеобразен защитен механизъм, вероятно се е появил при слоновете в процеса на еволюция като мутация, тъй като те също се намират в групата, изложена на риск от ракови заболявания. В нея попадат всички живи същества с голяма продължителност на живота, тъй като през дългото време в организма могат да се натрупат повече мутации, водещи до тумори. Освен това, основният фактор, който ограничава увеличаването на размерите на телата при животните, се смята, че е точно повишеният риск от ракови заболявания. Слонът е най-големият от сухопътните бозайници.

И въпреки това, тежките и продължително живеещи слонове не са изложени на риска да се разболеят от рак. Откритието е наречено “парадокс на Пето” – на името на професора от Оксфордския университет, специалист в областта на медицинската статистика и епидемиология Ричард Пето, който открива, че заболеваемостта от рак не е свързана с броя на клетките в организма. Тоест, според представите му, такива големи животни като слоновете и китовете, не са с повишен риск да се разболеят от рак.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...