11 октомври 2015 г.

Учени, провеждащи разкопки на територията на съвременно Мексико, са разкрили нови подробности за взаимоотношенията между местното население и испанските завоеватели. Археолозите са на път да опровергаят широко разпространената теза, че коренните жители на ацтекското царство не са оказвали съпротива на испанските конкистадори. В статия Associated Press разказва за канибализъм и ритуални убийства в град Тескоко, където някога са живели изчезналите народи аколхуа и тепанеки.

Историците извършват разкопки на местата, където са живели ацтеки и техни съюзнически племена. Разкопките се провеждат на изток от съвременната столица на Мексико – Мексико сити. Археолозите се натъкват на останките на 15 испанци, както и на техни съюзници – 45 кубинци от африкански и индийски произход, жени, деца и 350 други, част от които са маи, съгласили се на съюз с конкистадорите. Общо учените са намерили останките на около 550 души.

По време на разкопките са открити фигури на символично обезглавени хора, които според учените олицетворяват онези, които не са от местното население, а са пристигнали заедно с испанците, за да покорят ацтеките. Тези хора са част от конвоя, пристигнал от Куба през 1520 година. За това свидетелства етническата им принадлежност, установена по характерните черти на откритите черепи.

Учените са открили доказателства, че местното население е изяждало завоевателите и техните съюзници, както и конете им. В същото време, свинете, които донасят испанците, също са убити, но по всяка вероятност не са изядени. Ацтеките не са се интересували и от ценностите и украшенията на испанците. Тези предмети археолозите са открили на местата, където местните са изхвърляли боклука си. Ребрата на конете и музикалните инструменти на завоевателите обаче са били интересни за индианците.

Град Тескоко се смята за културна столица на Тройния съюз на ацтеките и е вторият по големина след Теночтитлан -политическата столица на държавата. В града са живеели хора от мезоамериканските народности аколхуа, тапанеки и ацтеки. Смята се, че градът е основан през XII век от  чичимеките, а когато испанците пристигат през XVI век населението му надхвърля 20 000 души.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...