12 октомври 2015 г.

Всяка година, когато настъпи момента за сезонното ваксиниране против грип, се разгарят остри дискусии за ефикасността на метода. Учените са открили нов аргумент в полза на ваксинирането.

Два месеца след ваксинирането с противогрипна ваксина се понижава риска от инсулт. Това твърдят изследователи от Университета Линкълн и Нотингамския университет във Великобритания. По техни данни, 59 дни след ваксинацията вероятността от инсулти се понижава с 20 процента.

По време на изследването медиците и специалисти в областта на статистиката анализират 18 000 случая на пациенти на възраст над 18 години, прекарали първи инсулт в периода между 2001 и 2009 година. Повече от половината от анализираните случаи касаят жени. Учените сравняват колко от пациентите са получили удара до 180 дни след поставяне на ваксина срещу грип и за същия период от време, но при пациенти без грипна ваксина.

Резултатите показват, че ваксинирането, извършено в началото на сезона на грипните заболявания, повлиява на рисковите групи от хора по следния начин: през първата седмица след ваксинирането случаите на инсулт са с 36% по-малко от очакваното; през втората седмица – с 30% по-малко; трета и четвърта седмица – броят на очакваните инсулти е с 24% по-малък; между 29 и 59 дни след ваксината – 17 процента по-малко случаи от очакваното.

Този “страничен” ефект на противогрипните ваксини се обяснява просто. Известно е, че вирусът може да провокира развитието или изострянето на сърдечно-съдовите заболявания, в това число и инсултите. Защитавайки организма от грипа, ваксината понижава риска и от удар. Антителата срещу грипния вирус се запазват в организма ни между 4 и 6 месеца.

Учените са категорични: изследването им показва, че противогрипната ваксина представлява прост и сигурен начин да се намали риска от инсулт. Предполага се, че ако бъдещи изследвания потвърдят настоящите наблюдения, то ваксинирането против грип може да бъде препоръчвана като профилактично средство срещу инсулти при млади хора.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...