2 май 2018 г.

Според законите на аеродинамиката, майските бръмбари не би трябвало да могат да летят. Но, както е добре известно на всички, насекомото се справя отлично с тази “задача”.

Всяко четвърто “животно” на планетата ни е бръмбар. Майските бръмбари са само един от над 400 000 известни на науката видове.

Максималната височина, на която може да летят, е 100 метра. Издигне ли се във въздуха, бръмбарът прави няколко кръга, а след това лети по права линия към мястото, което си е избрал. Трудно е да се отклони от курса си. Ориентира се по поляризацията на зеления цвят, отразяван от листата, както и от синият цвят и ултравиолетовата светлина на небето. Оптималната яркост на тези светлинни “канали” е на здрачаване, затова и майските бръмбари летят най-много през тези часове на денонощието.

Когато трябва да снесе яйцата, самката на майския бръмбар се заравя в почвата на дълбочина между 10 и 30 см. Снася яйцата си на онова място, на която самата тя се е родила. След това умира.

46 маха с крилата прави всяка секунда майския бръмбар. За същото време осата извършва 110 маха, стършелът – 240, комарът – 300, домашната муха – 330.



1/3 от обема на бръмбара по време на полет е запълнен с въздух. За да излети насекомото го нагнетява в специални въздушни “балони” и така намалява относителното си тегло, както и компенсира механичните налягания, които възникват по време на полет.

Окото на всеки бръмбар е изградено от 8000 отделни “очички” (фасети). Насочени са в различни страни, затова и бръмбарът вижда всичко, което се случва около него.

Тригодишна личинка на бръмбара изяжда за един ден корените на двугодишна елха. Двугодишната личнинка може да се храни със същото количество цяла седмица

Майските бръмбари летят през около 40 дни в последната година от живота си, а общата продължителност на живота им е 5 години (разновидността с червеникава окраска живее година по-малко). Първите 4 години от живота си насекомото прекарва под земята, докато преминава през фазата на личинка и каквида.

За едно денонощие майският бръмбар може да прелети на разстояние от 20 км. Максималната скорост, на която е способен, е 10,8 км/ч. 20 x 40 = 800 км – толкова е разстоянието, което би могъл да прелети бръмбарът.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...