21 октомври 2019 г.


Биолози от Лондонското зоологическо общество (Zoological Society of London) представят резултатите от необичаен експеримент: те са успели да извличат електрическа енергия от растения и са измислили начин, по който да я използват.

Целта на опита е растения да „зареждат“ микробиологични горивни клетки, а генерираната по този начин електроенергия да се използва от растенията, за да си правят… селфита. Пред ВВС ръководителят на изследователския екип Ал Дейвис обяснява: В процеса на фотосинтеза растенията отделят в почвата биоматерия, която от своя страна служи за храна на различни микроорганизми.

През лятото учените инсталират специалната апаратура при първия „доброволец“ в експеримента – папрат, наречен Пит. Сега растението вече може „да си прави“ селфита, при това с удивително темпо – по една снимка на всеки 20 секунди. Авторите на изследването смятат, че успехът на начинанието им наистина е значим.

Ал Дейвис споделя, че „да видим първото селфи на Пит беше невероятен момент за екипа на ZSL. Прекарахме месеци на наблюдения и грижи за растежа на Пит, който се намира в частта, посветена на дъждовните гори в експозицията на парка ни. Биоматерията, която се натрупва при растежа на растенията създава хранителна среда за множество микроорганизми, сред които и естествени бактерии. Тяхната дейност, от своя страна, генерира енергия, която може да бъде използвана в горивни клетки. Добиваното по такъв начин електричество може да захранва широк спектър от жизненоважни научни инструменти, в това число сензори, платформи за наблюдение и камери на фотокапани“.



„Повечето източници на електроенергия са с ограничения: батериите трябва да се подменят, соларните панели пък разчитат на слънчевата светлина. Растенията обаче, са способни да оцеляват и на сенчести места, естествено променяйки се в положение, което максимално да им осигури абсорбиране на слънчевата светлина. Това, според нас, е на практика неограничен потенциал за добиване на електроенергия от растения“, добавя Дейвис.


За успеха на експеримента важна роля изиграва технологията на американската компания Xnor.ai. Те са разработили устройства, които са с ултра ниска консумация на електроенергия, могат да работят денонощно, а горивните им клетки е възможно да се захранват буквално от съвсем малки растения. В резултат на експеримента, учените получават възможността да наблюдават локации в най-негостоприемните условия на джунглите и тропическите гори. Ще могат да се събират данни за температурата, влажността и други ключови фактори за растежа на растенията. Тази информация може да се използва и за изследвания, проследяващи промените в климатичните условия.



В заключение Ал Дейвис на шега споделя, че „Пит се справя изключително добре със задачата да си прави селфита на всеки 20 секунди. Неволно на няколко пъти попаднахме в кадър, докато снима; направихме му, така да се каже, фотобомба“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...