22 октомври 2019 г.

Снимки: Franjo Sorcik/Novosti
В Хърватия археолози са открили вкаменените останки на римска колесница, погребана заедно с два коня, като част от погребален ритуал. Колесницата е открита в голяма погребална камера, най-вероятно изготвена за „изключително богато семейство“.


Находката е дело на екипи от археолози от градския музей на Винковци и Института по археология в Загреб. Откритието е направено в местността Янковачка дъбрава, близо до село Стари Янковци и град Винковци в източната част на Хърватия.


В голяма погребална камера археолозите попадат на двуколка от римски тип, наричана цизий на латински и впрегнати в нея два коня. Експертите подчертават, че се касае за класически пример на погребенията, устройвани за изключително заможни хора, в които ритуално са полагани и превозни средства и коне. Уредникът от градския музей във Винковци Борис Кратофил обяснява пред местни медии, че обичаят с погребения под тимули (древен тип погребална могила) е практикуван през Римския период за изключително знатни личности. Подобни погребения са характерни за южната част на Среднодунавската низина.


„Обичаят [на погребения от този тип] се свързва с изключително заможни родове, които са изиграли важна роля в административния, социалния и икономически живот на провинция Панония“, казва Кратофил.



Предварителните оценки на находката сочат, че тя е от III век, но екипът учени все още работят по категоричното потвърждаване на възрастта ѝ. Директорът на Института по археология в Загреб Марко Диздар определя откритието като „сензационно“ и „уникално за Хърватия“. „Предстои ни дълъг процес по реставрация и консервация на находките, както и пълен анализ на откритите артефакти. След година-две ще знаем малко повече за рода, чиито членове са погребани на това място преди 1800 години“, цитират думите му хърватските медии.


„Особен интерес за нас представляват самите коне от погребението. Желаем да разберем, дали са местна порода, отглеждана по тези земи или произхождат от други части на империята. Подобна информация ще ни разкаже повече и за влиятелността и богатството на рода, на който принадлежи погребението. За да се сдобием с нужните ни данни, ще си сътрудничим не само с местни, но и с множество европейски институции“, казва в заключение Марко Диздар.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...