21 октомври 2019 г.


Геоложкият разлом Гарлок се простира по северната граница на пустинята Мохаве. Протежението му е около 300 километра. През цялата история, откакто се водят наблюдения, разломът е в спящ режим и разместванията му не надвишават 2 – 11 мм за година. Учените смятат, че последната забележима активност на земните недра в региона се е случила преди около 500 години.

През месец юли тази година в южна Калифорния започна сеизмична активност, която е наречена „рой земетресения от Риджкрест“ (по името на град Риджкрест в окръг Кърн). Регионът първо беше разтресен от подземен трус с магнитуд 6,4 степен по скалата на Рихтер. Основният земетръс беше 36 часа след първия и достигна магнитуд от 7,1 степен по скалата на Рихтер – най-силният за региона през последните две десетилетия. След това бяха регистрирани около хиляда вторични труса – по-слаби по интензитет повторни земни трусове.

В резултат на тези събития в разлома Гарлок експертите са отчели вертикално разместване с два сантиметра. „Роят земетресения от Риджкрест“ не само е раздвижил разлома. Според учени от Калифорнийския технологичен институт, той е променил представите на геолозите за това, как се случват големите земетресения.


Последователността от трусове от Риджкрест показва алтернативен сценарии на досега приетата: слабите земетресения могат да се „обединят“ в сложна мрежа и с това да предизвикат мощен трус.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...