30 ноември 2018 г.


Световната метеорологична организация (WMO) съобщава, че през следващите три месеца шансовете в Тихия океан да се наблюдава слаба аномалия в температурата на повърхностните води – т.е. да се активира феноменът, наричан Ел Ниньо – са около 75 – 80%.

Ел Ниньо е феномен, възникващ по естествен път, заради колебанията на температурата на повърхностните слоеве вода в екваториалните части на Тихия океан. В по-тесен смисъл Ел Ниньо е фаза на южна осцилация, в която областите на загретите повърхностни слоеве вода се преместват в източна посока. Това е съпроводено с отслабването или дори пълното утихване на пасатните ветрове, както и се забавя изкачването на топли води от дълбочина в източната част на Тихия океан, край бреговете на Перу.

Природното явление пряко повлиява климатичните условия в Тихоокеанския регион, но от там влиянието му се пренася и върху климата на цялата планета. Активирането му става причина за проливни дъждове и заради тях – наводнения в Южна Америка и засушаване в Африка и Азия. Често Ел Ниньо предизвиква и отчитането на рекордно високи температури в различни части на планетата.

Данните от наблюденията, които провежда WMO, сочат, че температурата на повърхностните слоеве на водата в тропическите региони по крайбрежието на Перу се повишава леко от началото на месец октомври тази година. Това от своя страна довежда до забавяне на циркулацията на водите и допълнителното им затопляне. Но засега атмосферата не е реагирала на допълнителната топлина, която се генерира от „претопления“ океан.



Учените още от месец май тази година прогнозират, че възникването на феномена Ел Ниньо е все по-вероятно да се случи.

Към момента Австралийската метеорологична служба прогнозира, че Ел Ниньо ще започне да се проявява още през следващия месец. В същото време, американски метеоролози залагат с 90% сигурност, че „Младенеца“ ще се активира през януари.

От своя страна, компютърните модели оценяват шансовете за пълноценно ново задействане на Ел Ниньо на 75 – 80%. Най-вероятното му проявление ще е между декември тази година и февруари 2019 година, сочат дигиталните симулации. За момента прогнозите на WMO са, че мащабите на явлението ще са в диапазона между слабо изразени до умерено затопляне и повишаване на температурата на повърхностните слоеве на водите на океана. Повишението най-вероятно ще е в границите на 0,8 – 1,2 градуса спрямо средните стойности.
Засега шансовете за силно изразен Ел Ниньо се оценяват като минимални.


Макс Дили, директор на отдела за прогнози и анализи на WMO, казва пред ВВС, че „прогнозируемият Ел Ниньо не се очаква да е толкова мащабен, както през 2015-16 година, когато това явление причини засушавания на едни места, наводнения на други, както и измиране на корали в определени региони на световния океан. Въпреки това, новият Ел Ниньо може съществено да повлияе на разпределението на валежите и колебанието на температурите в големи части на света. Това ще има сериозни последствия за селскостопанските култури и производството на хранителни продукти, ще се отрази на водните ресурси, а от там и на здравеопазването. В съчетание с дълготрайните климатични тенденции, явлението може да донесе през 2019 години нови рекордно високи температури в някои региони“.



Организацията по продоволствието и храните към ООН е изготвила доклад, в който са изброени държавите, които може да изпитат затруднения в снабдяването с продоволствия и питейна вода, заради активирането на Ел Ниньо. Сред споменатите са Хондурас, Колумбия и Венецуела в Централна Америка, Демократична република Конго в Централна Африка, Афганистан и северните райони на Пакистан в Азия.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...